Jak udělat fazolový guláš s klobásou | recept
Fazolový guláš s klobásou je sytý a pikantní pokrm, který nejlépe chutná po zvýšené fyzické námaze: po práci venku, na výletech. Fazolový guláš s klobásou rádi podáváme jako tak zvané kotlíkové jídlo přátelům na chalupě. Ale na fazolovém guláši s klobásou si pochutnáme i doma o víkendu, když máme trochu víc času na vaření. Jak udělat fazolový guláš s klobásou? Recept čtěte dále.
Co je potřeba
- uvařené fazole a další ruroviny podle receptu
- základní kuchyňské vybavení
Fazolový guláš s klobásou můžeme udělat ze suchých předem namočených a uvařených fazolí, případně z fazolí, které máme z předchozího vaření uchovány v mrazáku. Nebo můžeme koupit sterilizované již uvařené fazole. Tím se sice příprava fazolového guláše s klobásou výrazně zrychlí, ale také notně prodraží. V jedné 400gramové plechovce je asi 240 gramů fazolí, takže budeme muset počít jednu plechovku na porci pro pány (a chlapeckou mládež) a dvě plechovky pro tři dámské porce.
Klobásu na přípravu fazolového guláše vybíráme asi tak v prostřední úrovni kvality: klobásy čabajského typu je na vaření škoda, ale na druhou stranu nechceme, aby klobása byla samá „flaksa a mázdra“, jak známe z anonymních výrobků nabízených ve velkých řetězcích. Nebudeme používat ani ony narůžovělé levné výrobky zhotovené z kuřecích separátů a sojové mouky, které se tepelnou úpravou nafouknou a plavou na povrchu pokrmu.
Fazole nachystané na přípravu fazolového guláše s klobásou na několik hodin (přes noc) namočíme a uvaříme v neosolené vodě. Můžeme do ní přidat pár snítek saturejky, což prý snižuje nadýmavost fazolí. V tlakovém (půl hodiny) nebo obyčejném (více než hodinu) hrnci je uvaříme do měkka. Slijeme, ale vodu nevylíváme.
Pak přisypeme dvě polévkové lžíce sladké mleté papriky, půl lžičky kmínu a zalijeme vodou z vaření. V této fázi také můžeme na základ z cibule klobásy přidat na proužky nakrájenou zeleninovou papriku a rajčata, které nejprve chvilku pod pokličkou dusíme ve vlastní šťávě a teprve pak zalijeme vývarem z fazolí.
Fazolový guláš s klobásou podáváme s chlebem či pečivem. Některým lidem chutná i s vařenými bramborami s nebo s dušenou rýží či s těstovinami (pak je ale spotřeba guláše menší). Vše je otázkou individuálních chutí a zvyklostí.
Tipy
Podívejte se, jak zahustit guláš bez mouky
Diskuze k článku