Jak udělat mexický fazolový guláš | recept
Mexický guláš je stálicí jídelních lístků českých restaurací, veřejných, závodních či školních jídelen. A nikomu ani nevadí, že český mexický guláš má pokaždé jinou podobu. Nabízíme jednu z možností, jak udělat mexický fazolový guláš či spíš chilli s masem a fazolemi.
Co je potřeba
- vepřová plec
- cibule
- paprika
- rajčata
- olej
- sůl
- pepř
- chilli
- vařené fazole
Tak jako je v našem zeměpisném a kulturním pásmu gulášem nazýván téměř jakýkoliv pokrm z kousků masa s omáčkou (nebo dokonce i ze zeleniny, z maďarského gulyás), latinské země mají své chilli mnoha podob. Výraz mexický guláš je tedy trochu „vachrlaté“ označení – Mexičané by svůj pokrm zřejmě nazvali chilli con carne. Když ovšem budeme v češtině používat výrazu guláš na mexický způsob, neurazíme tím žádného specialitu – gastronomického ani lingvistického.
Náš „mexický guláš s fazolí“ budeme připravovat pouze ze základních ingrediencí. Nepoužijeme žádná průmyslová dochucovadla, takže vynikne chuť použitých surovin: dušeného vepřového masa, cibule, zelených a červených paprik, rajských jablíček a fazolí.
Fazolový guláš lze připravit i v bezmasé verzi.
Čtyři středně velké cibule oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka a dáme zvolna smažit na asi pět lžic oleje. Zhruba 750 gramů vepřové plece nakrájíme na drobné kousky. Přidáme k cibuli a za pravidelného promíchávání společně opékáme, až jsou cibule i maso zlatohnědé. Když máme plec s kostí, ořežeme z kosti nahrubo maso, opláchneme ji, abychom spláchli odštěpky kosti a vložíme ji do pánve k masu.
Když je maso měkké, sundáme pokličku, necháme odpařit tekutinu a cibuli s masem vysmahneme tak zvaně na tuk. Tím se cibule rozpadne. Přidáme nakrájenou zeleninu, promícháme, podusíme a pak opatrně doléváme vodu nebo vývar. Rozpečená cibule omáčku dostatečně zahustí, žádnou mouku nebudeme přidávat.
Připravíme si uvařené fazole. Buď využijeme vlastní fazole, které jsme si odložili do zásoby (například při vaření fazolové polévky), nebo použijeme konzervu fazolí v pouze slaném nálevu. Fazole v tomatovém nálevu by pokrmu dodaly nežádoucí univerzální „kečupovitou“ chuť. Fazole přidáme k masu se zeleninou (v případě konzervy i s nálevem).
Pokrm provaříme. Hustotu zkorigujeme přidáním vody (vývaru) nebo naopak odpařením. Ochutnáme. Chilli con carne – mexický guláš, by měl být ostrý pokrm. Ale děti nebo lidé s citlivým zažíváním nemohou jíst ostré věci. Proto je lepší nepřipravovat mexický guláš s fazolemi příliš ostrý, ale chilli podat na stůl k volnému použití – sušené, nakládané papričky nebo některou z chilli past.
Mexický guláš s fazolemi podáváme s přílohou dle uvážení, buď stylově s kukuřičnými plackami (tortillami), s rýží, s těstovinami či s opékanými bramborami, případně jen s chlebem.
Diskuze k článku