Jak uvařit fazolový guláš | recept
Fazolový guláš | recept. Fazole nejsou v kuchyni moc oblíbenou surovinou. Těžko říct, jestli za to může jen jejich těžší trávení a jeho vedlejší účinky. Ty se mohou zmírnit přídavkem kmínu, česneku, pepře nebo zázvoru při vaření. Fazole obsahují hodně bílkovin, snižují koncentraci špatného LDL cholesterolu, snižují krevní tlak a stabilizují hladinu cukru v krvi. Měli bychom je do jídelníčku zařazovat častěji. Při časté konzumaci mizí potíže s nadýmáním, tělo si na ně zvykne. Guláš s přídavkem fazolí je pokrm, kde část masa nahradíte zdravějšími fazolemi a přesto si pochutnáte. Tak dobrou chuť!
Co je potřeba
- 200 g barevných fazolí
- 1 stroužek česneku
- 2 bobkové listy
- 1 cibule
- 3 papriky (různobarevné)
- 400 g vepřové plece
- lžička kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml vývaru nebo vody
- 1 lžíce rajského protlaku
- lžička mleté sladké papriky
- olej nebo sádlo
- sůl
- chilli paprička
Fazole namočíme přes noc do studené vody, do které jsme přidali bobkový list a oloupaný prolisovaný česnek. Druhý den vodu slijeme a v nové vodě fazole uvaříme téměř doměkka. Vody by mělo být dvakrát tolik, co je fazolí. Jestliže si chceme ušetřit čas a práci, použijeme fazole z konzervy (ty se nevaří).
Tipy
Do guláše můžete přidat na kolečka nakrájenou pikantní klobásu.
Diskuze k článku