Jak udělat výborný fazolový guláš bez masa | jednoduchý recept
Fazolový guláš je levné a vydatné jídlo, které mají v oblibě více muži, i když ženám také náramně chutná. Jen ženy si fazolový guláš často odepřou z estetických důvodů – fazolový guláš patří k nadýmavým jídlům, s tím se prostě musí počítat. O víkendu či na chalupě si ho ale rádi připravíme. Jak na něj, se dozvíte v následujícím článku, v němž přinášíme návod na jeho základní podobu i možné varianty.
Co je potřeba
- vařené fazole (podle toho, jak chcete mít guláš hustý, stačí 400 g pro 4 osoby)
- 2 středně velké cibule
- 3 lžíce oleje, sádla nebo jiného tuku
- sůl podle chuti
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- volitelně česnek, chilli, mletý pepř, bujón – na závěrečné dochucení
- základní kuchyňská výbava
Fazolový guláš je z nutričního hlediska zdravé jídlo. A když jej připravujeme z „prvosurovin“ (tedy nikoliv z konzerv a polotovarů), je fazolový guláš levný. Nevýhodou je poměrně dlouhá doba vaření fazolí, a tedy spotřeba energie. Doba varu se ovšem sníží až o dvě třetiny, když fazole předem namočíme a k vaření použijeme tlakový hrnec. Dobře poslouží i konzervované fazole, jen se s nimi jídlo trochu prodraží.
Jaký druh fazolí na guláš použít?
Fazolový guláš připravujeme nejčastěji z barevných fazolí: červených, strakatých i černých. Bílé fazole nebo zelené fazole mungo mají trochu jinou chuť, která je předurčuje spíše k jiným typům úpravy (zadělávané, nakyselo, s rajskou omáčkou a podobně). Fazole kupujeme v běžných obchodech obvykle v půlkilovém balení. Velké ploché strakaté fazole se objevují na tržnicích jako zboží prodávané na váhu.
V tomto článku vám poradíme, Jak se vyznat v odrůdách fazolí
Jak fazole vařit – rady pro začátek
Před úpravou je třeba fazole nejprve propláchnout, aby se zbavily mechanických nečistot a příměsí. Potom fazole na několik hodin namočíme, čímž až nabobtnají. Objem vody musí proto být asi dvojnásobný. Fazole vaříme ve vodě, v níž se namáčely, pouze ji doplníme. Protože budou fazole zpočátku varu pěnit, použijeme hrnec s dostatečnou prostorovou vůlí.
Jak dlouho fazole vařit?
Fazole na guláš vaříme bez soli, se solí by ztvrdly. Od dříve doporučovaného používání jedlé sody k vaření se už upustilo, podle odborníků na výživu prý soda zapříčiňuje ztrátu některých hodnotných látek – zejména vitaminů. V papiňáku fazole namočené vaříme asi 25 až 30 minut, v obyčejném hrnci 80 až 100 minut. Záleží na druhu fazolí. Stav uvaření (a to i v tlakovém hrnci) kontrolujeme. Uvařená fazole je celistvá, ale uvnitř dokonale měkká. Nesmí být na jazyku krupičkovitá
Základ na guláš – pracovní postup
Uvařené fazole scedíme, ale vodu z vaření nevylíváme. Na třech lžících oleje nebo větší lžíci sádla zpěníme dvě cibule nakrájené na půlkolečka nebo na měsíčky. Když je cibule zlatá, přidáme vrchovatou lžíci mleté sladké papriky a lžičku drceného kmínu. Koření necháme jednou zpěnit a hned na ně nasypeme fazole. Promícháme a podlijeme vodou z vaření, aby byly fazole ponořené.
Jak pokrm dokončit – postup
Uvedeme k varu, přisolíme nebo do budoucího fazolového guláše přidáme bujonovou kostku. Chvíli vaříme, aby cibule změkla. Některé fazole se rozvaří, prasknou a samy začnou guláš zahušťovat. Některým fazolím „pomůžeme“ tím, že je rozmačkáme. Proto někdy není třeba zahušťovat moukou. Jen v případě, že se jedná o druh fazolí, které moc nepraskají, zahustíme fazolový guláš zátřepkou z vody a mouky. Nakonec doladíme chuť přidáním drceného česneku, pálivé nebo chilli papriky, mletého pepře.
Jak guláš z fazolí vylepšit? Rady a tipy
Tipy
Podívejte se také, jak zahustit guláš bez mouky
Další recept, který by vás mohl zajímat je fazolový guláš s klobásou
Diskuze k článku