Jak udělat fazolový guláš s bramborem | recept
Jak udělat fazolový guláš s bramborem | recept. Fazolový guláš s bramborem je levné a syté jídlo. Proto bývá s oblibou připravován pro větší množství „vyhládlých“ strávníků, a tam, kde se předpokládají nižší nároky na kuchyni: na dětských akcích (tábory), turistických srazech, při hromadném zájezdu na hory a podobně. Výhodou je značná láce. Fazolový guláš s bramborami si můžeme připravit i doma. Jak udělat fazolový guláš s bramborem? Recept čtěte dále a směle postupujte při přípravě pokrmu podle něj.
Co je potřeba
1 porce
10 dkg vařených fazolí (jedna plechovka sterilizovaných na dvě porce)
2 střední brambory
1/2 cibule
5 dkg libové slaniny (nebo jiné dobré uzeniny)
případně 2 lžíce hladké (polohrubé) mouky
sůl a pálivá paprika
Na fazolový guláš s bramborem se nám budou hodit fazole, které jsme si odložili do mrazáku při vaření nějaké větší dávky suchých fazolí (je to ekonomické, protože doba varu fazolí je stejná, ať vaříme deset deka nebo kilogram fazolí). Jinak musíme fazole nejprve uvařit. Jako třetí možnost lze použít sterilizované fazole z konzervy. Tím ale přidáme pokrmu „éčka“ a zvýšíme jeho rozpočet.
Budeme-li fazole vařit, nejprve je namočíme ve studené vodě. Fazole můžeme namočit ráno, než jdeme do práce (když chceme vařit navečer) nebo je můžeme namočit přes noc (budeme-li vařit v poledne). Vodu, v níž se fazole máčely, nesléváme, jen doplníme, aby byl objem vody na vaření asi trojnásobný než je fazolí. Do vody nepřidávám sůl (ztvrdly by) ani dříve doporučovanou sodu (podle současných názorů odborníků ničí soda vitaminy).
Budeme připravovat dvě „poctivé“ porce. Oloupeme jednu cibuli, dva stroužky česneku a čtyři brambory. Syrový česnek lze rovnocenně nahradit dvěma lžičkami sušeného česneku. Zeleninu opláchneme. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na stejnoměrně velké kostky. Nakrájíme slaninu – tučnější kousky drobně, libové na proužky.
Slaninu dáme smažit na trochu oleje nebo sádla (nejdříve tučnější kousky, aby se vypekly), po chvíli přidáme cibuli a společně opékáme. Když je cibule červená a uzenina opečená, přidáme asi lžíci mleté sladké papriky a lžičku drceného kmínu. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek, který nesneswe dlouhé restování.
Koření rozmícháme v cibuli se slaninou a hned přisypeme syrové brambory. Osolíme lžičkou soli. Jestliže používáme sušený česnek, přidáme ho do vody až v této fázi. Podlijeme vodou z fazolí, aby byly zcela potopeny a dusíme pod pokličkou, až jsou brambory měkké. Přisypeme fazole a společně prováříme. Doléváme vodou z fazolí, aby byla stále hladina těsně pod pevné částice guláše. Při použití fazolí z mrazáku přiléváme vodu. U konzervovaných fazolí použijeme nálev a potom vodu.
Jsou-li brambory moučné, začnou se menší kousky rozpadat a guláš zahustí. Máme-li lojovité brambory, připravíme si zátřepku z deci vody a dvou lžic hladké (polohrubé) mouky, kterou guláš zahustíme. Zátřepka se osvědčila lépe než jíška, a navíc v jíšce je zbytečně další tuk. Dochutíme solí, případně pálivou paprikou.
Fazolový guláš s bramborami potřebuje alespoň dvacet minut odležet, proto se servírováním nespěcháme. Ohřívaný by byl ještě lepší, ale málokdy se stane, aby se nesnědl hned. Jako všechny „buřt guláše“, obvykle si ho strávníci přidávají. Někdo k fazolovému guláši s bramborami rád přikusuje chleba nebo pečivo.
Tipy
Jako obměnu fazolového guláše můžeme do základu přidat dvě tři rajčata a zeleninové papriky.
Jiná varianta: Do fazolového guláše s bramborami na závěr přidáme sladkou nebo zakysanou smetanu.
Diskuze k článku