Jak udělat klasický bramborový guláš | recept
Jak udělat klasický bramborový guláš | recept. Bramborový guláš je „evergreen“, který úspěšně prochází všemi stravovacími módami a styly. Udělat bramborový guláš je snadné, rychlé – s přípravou si poradí i nezkušený kuchař. Další výhodou bramborového guláše je dostupnost surovin. Velkým plusem je i jeho láce. Jak udělat bramborový guláš? Recept je určen úplným začátečníkům.
Co je potřeba
- brambory
- uzenina
- cibule
- tuk
- mletá paprika, kmín, sůl, pepř
- základní kuchyňské vybavení a zařízení
Bramborový guláš je vydatný pokrm, který řadíme mezi tak zvaná jídla z jednoho hrnce. Připravuje se z brambor, uzeniny, cibule, mleté papriky a případně trochy mouky. Příprava bramborového guláše je rychlá. Bramborový guláš se nejsnadněji dělá z brambor varného typu B nebo varného typu C. Jestliže použijeme „lojovité“ brambory typu A, nic se nestane, jen budeme muset bramborový guláš zahustit moukou.
Oloupeme syrové brambory. Na jednu porci pro dospělého počítáme dvě velké, tři střední nebo čtyři menší brambory. Z oloupaných brambor vyřežeme očka, opláchneme je ve studené vodě a rozkrájíme je na kostky asi dvoucentimetrové. Kdo má raději větší kousky brambor v guláši, rozkrájí je na svou oblíbenou velikost. Brambory dáme na talíř nebo do misky.
Připravíme si uzeninu. Na bramborový guláš používáme dobrý gothajský nebo český salám, dobré špekáčky, silné párky nebo i polosuchý salám. Použít lze i klobásy – šunkovou, ostravskou, paprikovou, atd. Levná náhražková uzenina z drůbežích separátů a soji se při vaření nafoukne, plave na povrchu a není chutná. Uzeninu oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Promícháme, nasypeme brambory. Přidáme půl lžíce soli, zalijeme vodou, aby byly brambory zakryty a pod pokličkou vaříme asi 15 minut. Když jsou brambory měkké, máme dvě možnosti. Buď jich malou část rozmáčkneme (třeba vidličkou o stěnu hrnce nebo dvěma třemi šťouchy mačkadla) a guláš se zahustí rozpadlými bramborami (to lze snadno u typu C, dobře u typu B). nebo v hrníčku rozmícháme dvě lžíce hladké mouky s trochou vody, nalijeme do guláše a necháme provařit.
Tipy
Bramborový guláš je možno udělat i bez uzeniny. Pak je dobré trochu si „vypomoci“ bujonovou kostkou, kterou přidáme k bramborám hned na počátku varu. Bramborový guláš lze doplnit paprikou, rajčaty nebo obojím. Zeleninu chvíli dusíme na základu cibule a uzeniny, teprve pak přidáme brambory a zalijeme vodou. Další variantou je přidat do hotového bramborového guláše trochu sladké či zakysané smetany.
Diskuze k článku