Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pravý maďarský guláš | recept

Jak uvařit pravý maďarský guláš | recept

Maďarský guláš | recept. Následující článek vám poradí, jak si doma připravit pravý maďarský guláš. Guláš je původem pokrm maďarských pastevců, připravoval se nad otevřeným ohněm v kotlíku a měl podobu husté gulášové polévky. Zásadně se nemíchal, jen se kotlíkem potřásalo. My ho občas míchat budeme, ale postup a suroviny dodržíme. Maďarský guláš se zásadně nezahušťuje, použité přísady ho zahustí samy. Důležité je maso, budeme potřebovat hovězí kližku. Kližka obsahuje hodně kolagenu, který se varem uvolňuje a zahustí pokrm. Proto guláš nevaříme v tlakovém hrnci, ale pozvolna v obyčejném nádobí.

Co je potřeba

  • hovězí kližka
  • cibule
  • 3 lžíce sádla
  • rajčata čerstvá nebo v plechu
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • čerstvé paprikové lusky
  • sůl
  • voda
1

Hovězí kližku nakrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme nahrubo a dodržíme pravidlo, že cibule musí být stejné množství jako masa. Nejedná se ovšem o váhové množství, ale objemové. Příliš mnoho cibule by dodalo pokrmu sladkou chuť. Množství odměříme v miskách.

2

Ve vhodné nádobě rozehřejeme vepřové sádlo a osmahneme cibuli do světle hnědé barvy. Pozor, abychom ji nepřipálili. K cibuli přidáme asi 4 větší pokrájená rajčata. V zimě jsou lepší rajčata v plechu, mají lepší chuť. Necháme za občasného promíchání odpařit tekutinu.

3

Když se voda z rajčat vyvaří, přidáme mletou sladkou papriku, špetku pálivé papriky a maso. Mícháme a opékáme maso asi 10 minut, teprve pak solíme. Po této době bude maso zatažené a všechna chuť zůstane uvnitř. Zalijeme trochou vody, maso se musí dusit, ne vařit. Přikryjeme poklicí a zvolna dusíme za občasného promíchání. Je-li třeba, přidáme vodu.

4

Maso dusíme podle stáří zvířete hodinu až dvě. Před koncem varu přidáme pokrájenou zeleninovou papriku. Nejlepší jsou papriky slovenské nebo maďarské, tenkostěnné. V zimě použijeme mraženou nebo lečo. (Tady se lehce odchýlím od předpisu, v zimě dávám papriku až nakonec jako ozdobu a klidně třeba žlutou). Povaříme chvilku, papriky změknou a guláš by měl být dostatečně hustý. Podle chuti přidejte feferonku. Podáváme s chlebem, bramborem nebo tarhoňou.

    Autor: Mirka K.
    |
    Hodnocení

    Diskuze k článku

    Další zajímavé články

    Jak uvařit rumunský guláš | recept
    Jak uvařit rumunský guláš | recept
    Rumunský guláš | recept. Guláš je jídlo, které má obrovské množství variací. Asi nikdo ho nevaří z přesně odvažovaných a stále stejných přísad. E…
    Jak uvařit fazolový guláš | recept
    Jak uvařit fazolový guláš | recept
    Fazolový guláš | recept. Fazole nejsou v kuchyni moc oblíbenou surovinou. Těžko říct, jestli za to může jen jejich těžší trávení a jeho vedlejší účink…
    Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
    Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
    Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…
    Jak upéct rybu s jogurtem | recept
    Jak upéct rybu s jogurtem | recept
    Jak upéct rybu s jogurtem | recept. Ryby by se měly na našem stole objevovat co nejčastěji, odborníci doporučují zařazovat ryby do jídelníčku alespoň…
    Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

    Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.