Jak uvařit fazolový guláš | recept
Fazolový guláš | recept. Fazole nejsou v kuchyni moc oblíbenou surovinou. Těžko říct, jestli za to může jen jejich těžší trávení a jeho vedlejší účinky. Ty se mohou zmírnit přídavkem kmínu, česneku, pepře nebo zázvoru při vaření. Fazole obsahují hodně bílkovin, snižují koncentraci špatného LDL cholesterolu, snižují krevní tlak a stabilizují hladinu cukru v krvi. Měli bychom je do jídelníčku zařazovat častěji. Při časté konzumaci mizí potíže s nadýmáním, tělo si na ně zvykne. Guláš s přídavkem fazolí je pokrm, kde část masa nahradíte zdravějšími fazolemi a přesto si pochutnáte. Tak dobrou chuť!
Co je potřeba
- 200 g barevných fazolí
- 1 stroužek česneku
- 2 bobkové listy
- 1 cibule
- 3 papriky (různobarevné)
- 400 g vepřové plece
- lžička kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml vývaru nebo vody
- 1 lžíce rajského protlaku
- lžička mleté sladké papriky
- olej nebo sádlo
- sůl
- chilli paprička
Krok 1
Fazole namočíme přes noc do studené vody, do které jsme přidali bobkový list a oloupaný prolisovaný česnek. Druhý den vodu slijeme a v nové vodě fazole uvaříme téměř doměkka. Vody by mělo být dvakrát tolik, co je fazolí. Jestliže si chceme ušetřit čas a práci, použijeme fazole z konzervy (ty se nevaří).
Krok 2
Na rozpáleném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Po zezlátnutí přidáme na kostky pokrájenou vepřovou plec, osolíme, okořeníme a dusíme do změknutí masa. Podléváme vývarem nebo vodou.
Krok 3
Když je maso měkké a voda se vydusila, zaprášíme maso na tuku lžící hladké mouky, lžičkou sladké papriky a orestujeme ho. Dobrou chuť guláš získá, když se paprika s moukou lehounce přichytí ke dnu nádoby. Nesmí to být ale moc, guláš by byl hořký.
Krok 4
V dalším kroku k orestovanému vepřovému masu přidáme na proužky nakrájenou barevnou papriku, jednu lžíci rajského protlaku a chvilku vše společně dusíme. Následně zalijeme směs vodou nebo vývarem, který nám zbyl a necháme přejít varem.
Krok 5
Po lehkém změknutí paprik přidáme fazole a feferonku a dovaříme do změknutí surovin. Je potřeba guláš hlídat, aby se paprika nerozvařila, nevypadá to pak hezky. Hotový guláš podáváme s chlebem nebo jinou přílohou podle chuti.
Do guláše můžete přidat na kolečka nakrájenou pikantní klobásu.