Co je potřeba

  • 200 g bílých fazolí (hmotnost suchých)
  • 1 l uzeného vývaru
  • 30 g sádla
  • klobása (např. maďarská)
  • 1 cibule
  • sůl
  • lžíce sladké papriky
  • malý kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • petržel
  • 2 bobkové listy
  • voda
1

200 g suchých bílých fazolí namočte do vody a nechte nejlépe přes noc stát. Vody dejte dostatečné množství, fazole nabobtnají a zvětší objem. Druhý den vodu z fazolí slijte, nahraďte ji čerstvou, přidejte bobkový list a uvařte doměkka. Vařte pozvolna a míchejte velmi opatrně, aby fazole zůstaly celé. Vodu nesolte, luštěniny by ztvrdly. Sůl přidejte těsně před dovařením. Uvařené fazole sceďte a vodu nevylévejte, přidá se do polévky. 

2

Na drobné kostičky pokrájenou cibuli osmahněte na sádle dorůžova. Přidejte hladkou mouku a vymíchejte bledou jíšku. Přidejte lžíci papriky a zalijte scezenou vodou z fazolí.

3

Metlou jíšku dobře prošlehejte, aby v polévce nezůstaly hrudky.

4

Přidejte vývar z uzeného masa, nemáte-li čerstvý, nahraďte ho vývarem z kostky. Do polévky vraťte fazole a povařte asi 10 minut. Celkem by se mouka v polévce měla prohřívat alespoň 20 minut. Chcete-li mít polévku velmi hustou, můžete část fazolí rozmixovat.

5

Nakonec přidejte na tenká kolečka nakrájenou klobásu, může být i pálivá. Polévku odstavte a případně dosolte. Do částečně zchladlé polévky vmíchejte zakysanou smetanu a zelenou nať petržele. Polévka se nechává před přidáním smetany lehce vychladnout proto, aby se smetana nesrazila.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno