Mexický ohnivý hrnec | recept. Ohnivý hrnec, jak je patrné již podle názvu, je inspirován mexickou kuchyní. Ta ve velké míře používá různé druhy fazolí, paprik, rajčat a velmi často jsou jídla pálivá. Následující recept kombinuje všechny oblíbené mexické ingredience, takže i nepopulární fazole. Tady jim to ale sluší. Uvedené množství jednotlivých surovin není nutné přesně dodržet, kombinujte podle sebe. I originální recept od každého kuchaře chutná jinak.
Co je potřeba
500 g mletého hovězího masa
200 g barevných fazolí
1 cibule
400 g rajčat
2 barevné papriky
150 ml rajčatové šťávy
špetka chilli
sůl
olej
2 bobkové listy
oregano
3 stroužky česneku
1 pikantní klobása
vývar nebo voda na podlévání
strouhaný sýr na posypání (lze vynechat)
1
Na několika lžících oleje osmahněte drobně nakrájenou cibuli a česnek do sklovita.
2
Přidejte mleté maso a opečte ho. K opečenému masu přidejte kousky rajčat a proužky papriky. Osolte, přidejte koření, zalijte rajčatovou šťávou a za občasného promíchání duste doměkka. Podle potřeby dolévejte vodu nebo vývar. Hotové jídlo má být husté, proto tekutinu přidávejte s rozvahou.
3
K téměř hotovému pokrmu přidejte uvařené fazole. Fazole si uvařte předem (nechte je přes noc namočené ve vodě a pak bez soli uvařte doměkka). Chcete-li si ušetřit práci, přidejte fazole z konzervy, na výběr je mnoho druhů a značek. Fazole krátce prohřejte a na závěr do hrnce vhoďte na kolečka nakrájenou pikantní klobásu.
4
Výsledný pokrm je hustý, lehce pálivý a velmi sytý. Kdo chce, na talíři si ho může posypat strouhaným sýrem. Vhodnou přílohou je chléb.
Řecká musaka | recept. Musaka je pokrm z mletého masa a lilku, typický pro Řecko a Bulharsko. V každé zemi se připravuje jinak a má i mnoho regionální…
Pikantní silvestrovská pomazánka | recept. Silvestrovskou oslavu si mnoho z nás nedovede představit bez jednohubek, chlebíčků a dalších dobrot. Až bud…
Cikánský guláš | recept. Následující recept mám zapsaný ve stařičkém zděděném sešitku jako cikánský guláš. Název ponechávám, i když je diskutabilní. S…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku