Jak uvařit hovězí vývar s masem a vídeňskými noky | recept
Hovězí vývar s masem a vídeňskými noky | recept. Polévky jsou důležitou součástí jídelního lístku. Mají za úkol povzbudit chuť k jídlu a podporují vyměšování trávicích šťáv před dalším chodem. Polévky se dělí podle způsobu přípravy na čisté vývary a zahuštěné. Čisté vývary se podávají jako posilující polévky nemocným a rekonvalescentům, zahuštěné mohou nahradit hlavní jídlo. V zimě polévka zahřeje, v létě zase pomáhá dodržovat dostatečný příjem tekutin. Polévek je nepřeberně druhů, na výběr je mnoho zavářek, koření i zeleniny. Zkuste si uvařit podle našeho článku vývar s vídeňskými noky.
Co je potřeba
- hovězí maso na polévku
- voda
- cibule
- mrkev
- petržel
- sůl
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- celé vejce
- krupice
- muškátový květ
- kousek másla
- zelená nať
Neuvádím množství, řiďte se tím, kolik porcí polévky připravujete. Maso na polévku dejte do vody, přidejte očištěnou zeleninu a polévkové koření. Zvolna vařte asi 2,5 hodiny. Zeleninu do vývaru nekrájejte, vařte ji vcelku. Pozor na množství mrkve a petržele, zeleniny nesmí být příliš velké množství, polévka by byla sladká. Celer můžete přidat bez omezení. Vývar solte teprve půlhodinu před dokončením varu. Hotový vývar proceďte hustým cedníkem.
Z odleželého těstíčka krájíme nožem kousky a navlhčenou rukou je vytvarujeme. V originálním návodu je rada, vykrajovat je namočenou kávovou lžičkou, mně se to nedaří, ale můžete to zkusit. Třeba budete šikovnější. Noky si připravte předem, abyste je měli stejnoměrně uvařené. Odlijte si část hotového vývaru a noky v něm uvařte. Jsou vařené během 3-4 minut. Uvařené je vyjměte a propláchněte studenou vodou.
Diskuze k článku