Jak uvařit hrachovou polévku se slaninovými knedlíčky | recept
Hrachová polévka se slaninovými knedlíčky | recept. Hrachová polévka je běžnou a poměrně oblíbenou záležitostí, chcete-li se rychle nasytit. S pečivem k zakousnutí nebo s pečivem pokrájeným na kostičky a osmaženým na tuku mnohdy nahradí i druhý chod, je velmi sytá. Zkuste si podle tohoto receptu uvařit hrachovku trochu jinak, zkuste hrachovku se slaninovými knedlíčky. Nezabere vám to o mnoho více času, než byste věnovali přípravě krutonů a pochutnáte si stejně dobře.
Co je potřeba
Na polévku:
- 300 g hrachu
- 2 l vody
- 100 g sádla
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý černý pepř
- majoránka
- 3 stroužky česneku
Na knedlíčky:
- 1 houska
- 100 g slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- strouhanka podle potřeby
- 1 vejce
Na přípravu polévky si den předem namočte hrách. Nezáleží na tom, jestli bude žlutý nebo zelený. Z obou variant uvaříte polévku dobrou, i když rozšířenějším zvykem je polévka ze žlutého hrachu. Druhý den vodu z hrachu vylijte, hrách propláchněte pod tekoucí vodou a vložte ho do hrnce na dožluta na sádle osmahlou pokrájenou cibuli. Posypte hladkou moukou, promíchejte a zalijte vodou. Vařte doměkka. Hrách a ostatní luštěniny se solí až těsně před dovařením, nezapomeňte na to. Po změknutí odeberte část hrachu, rozmixujte ho a vraťte do polévky, zahustí ji. Přidejte pepř, majoránku a česnek. Povařte jen několik minut a odstavte.
Na knedlíčky budete potřebovat starší pečivo, slaninu nebo uzený špek, vejce a strouhanku. Nejprve si na malé kostičky nakrájejte slaninu, vložte ji na studenou pánev a vyškvařte. Postupně, tak jak se pánev bude zahřívat, slanina uvolní tuk. Když ze slaniny zůstanou jen malé škvarečky (tuk nevylévejte, nechte ho na pánvi), přidejte nakrájenou housku a osmahněte ji. Pak odstavte a nechte vychladnout.
Tvořte knedlíčky velké asi jako vlašský ořech, varem trochu zvětší velikost. Knedlíčky naházejte rychle za sebou do osolené vroucí vody a povařte 5 minut. Pak přeceďte. Knedlíčky musíte do vody vkládat co nejrychleji za sebou, aby byly všechny stejnoměrně uvařené. Při pomalém tempu by první byly převařené a poslední nedovařené. Knedlíčky podávejte zvlášť, každý strávník si je do polévky vloží sám.
Diskuze k článku