Jak uvařit pikantní gulášovou polévku | recept
Pikantní gulášová polévka | recept. Polévky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Vedle různých masových nebo zeleninových vývarů mají svoje místo i husté přesnídávkové nebo svačinové polévky. Tyto husté, syté polévky se podávají většinou s pečivem a nahradí hlavní jídlo. Předkládám netradiční recept na oblíbenou gulášovou polévku.
Co je potřeba
- 0,5 kg hovězího masa (kližka)
- 2 velké nebo 4 malé cibule
- 2 stroužky česneku
- 5-6 rajčat
- 1 červená paprika
- 2 zelené papriky
- 4 větší brambory
- sůl
- mletý pepř
- sladká mletá paprika
- chilli paprička
- sádlo
- voda nebo vývar
Rozkrájené maso opečeme v hrnci na sádle. Když je maso opečené ze všech stran, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a společně podusíme. Cibule by neměla zežloutnout. Osolíme, opepříme, přilijeme v trošce vody rozmíchanou mletou sladkou papriku a ihned vše zalijeme asi čtvrtlitrem vody. Paprika se nesmí sypat do horkého tuku, zhořkla by, proto se přidává rozmíchaná ve vodě. Vaříme asi hodinu.
Mezitím, co se vaří maso, pokrájíme papriky na proužky, rajčata a česnek na kousky, brambory na kostičky. Snažíme se, aby kousky zeleniny (kromě česneku), byly přibližně stejné. Po hodině varu masa přidáme polovinu rajčat, pokrájené papriky, brambory, česnek a zalijeme vodou nebo vývarem. Chilli papriku přidáme celou. Přiklopené pokličkou vaříme do změknutí.
Diskuze k článku