Jak uvařit pikantní gulášovou polévku | recept
Pikantní gulášová polévka | recept. Polévky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Vedle různých masových nebo zeleninových vývarů mají svoje místo i husté přesnídávkové nebo svačinové polévky. Tyto husté, syté polévky se podávají většinou s pečivem a nahradí hlavní jídlo. Předkládám netradiční recept na oblíbenou gulášovou polévku.
Co je potřeba
- 0,5 kg hovězího masa (kližka)
- 2 velké nebo 4 malé cibule
- 2 stroužky česneku
- 5-6 rajčat
- 1 červená paprika
- 2 zelené papriky
- 4 větší brambory
- sůl
- mletý pepř
- sladká mletá paprika
- chilli paprička
- sádlo
- voda nebo vývar
Krok 1
Nejprve si připravíme suroviny. Zeleninu omyjeme, oloupeme cibuli, česnek, brambory. Z paprik vyjmeme semeník a rajčata oloupeme. Rajčata snadno oloupeme tak, že je spaříme horkou vodou a stáhneme slupku. Maso pokrájíme na malé kousky.
Krok 2
Rozkrájené maso opečeme v hrnci na sádle. Když je maso opečené ze všech stran, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a společně podusíme. Cibule by neměla zežloutnout. Osolíme, opepříme, přilijeme v trošce vody rozmíchanou mletou sladkou papriku a ihned vše zalijeme asi čtvrtlitrem vody. Paprika se nesmí sypat do horkého tuku, zhořkla by, proto se přidává rozmíchaná ve vodě. Vaříme asi hodinu.
Krok 3
Mezitím, co se vaří maso, pokrájíme papriky na proužky, rajčata a česnek na kousky, brambory na kostičky. Snažíme se, aby kousky zeleniny (kromě česneku), byly přibližně stejné. Po hodině varu masa přidáme polovinu rajčat, pokrájené papriky, brambory, česnek a zalijeme vodou nebo vývarem. Chilli papriku přidáme celou. Přiklopené pokličkou vaříme do změknutí.
Krok 4
Polévku promícháváme, aby se nepřichytila. Na konci varu ochutnáme, případně dosolíme a ochutíme podle sebe. Pak přidáme zbylá rajčata a necháme ještě chvíli povařit. Polévka se nemusí zahušťovat, je dost hustá sama o sobě.