Jak uvařit kulajdu se ztraceným vejcem | recept
Kulajda se ztraceným vejcem | recept. Kulajda je bílá polévka z brambor, hub, smetany a kopru. Nejvíce chutná v době, kdy jsou v lesích čerstvé houby a na trhu nebo zahradě rané brambory. Kulajda se vaří i ze sušených hub, každá kuchařka používá houby dle svého uvážení. Osvědčenými druhy do této polévky jsou lišky a bílé hřiby. Polévka se doplňuje ztracenými vejci a je dost sytá. S pečivem poslouží jako samostatný pokrm.
Co je potřeba
Množství je orientační, asi pro 4 osoby:
- 1 l vody
- 250 ml smetany na vaření
- hrst sušených hub (nebo přiměřené množství čerstvých)
- 5 brambor
- sůl
- 50 g másla
- čerstvý kopr
- 4 vejce
- ocet
- 1 PL hladké mouky
- kmín
Rozpustíme máslo a osmahneme na něm lžíci hladké mouky na zahuštění polévky. Mouka by měla zůstat světlá. Pak ji rozředíme smetanou a vlijeme do polévky. Polévku můžeme místo jíškou zahustit několika rozmačkanými brambory. Rozředěnou jíšku přidáme do hrnce s brambory, promícháme, aby se neutvořily hrudky a povaříme alespoň 15 minut. Podle chuti dosolíme a ochutíme octem. Do lehce zchladlé polévky přidáme čerstvý nasekaný kopr.
Do správné kulajdy patří vejce. Vejce může být vařené natvrdo, naměkko i hniličku. Většinou se ale polévka kulajda podává se ztraceným vejcem. Na ztracené vejce přiveďte k varu vodu ochucenou lžící octa. Jakmile voda vře, vyklepněte do ní z těsné blízkosti hladiny vejce a ihned lžící přetahujte bílek kolem dokola, abyste zachovali tvar. Jakmile bílek ztuhne, je vejce hotové. Polévku nalijte do talířů a na každou porci podávejte 1 vejce.
Diskuze k článku