Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pórkovou polévku | recept

Jak uvařit pórkovou polévku | recept

Pórková polévka | recept. Polévky jsou důležitým doplňkem jídelníčku. Základem mnoha polévek jsou vývary. Polévky dělíme na čiré, zadělávané a krémové. Polévka se podává jako první chod oběda (je-li podáván studený předkrm, tak až po něm). Má povzbudit chuť k jídlu a proto, jestliže je součást obědového menu, má být méně sytivá. Polévky servírované samostatně, např. na svačinu, jsou většinou husté a sytivé. Pro tyto příležitosti se výborně hodí krémové nebo zadělávané polévky, jako třeba polévka z pórku.

Co je potřeba

Pro 2 osoby:

  • 1 pórek
  • 0,75 l vývaru z masa nebo zeleniny (lze nahradit bujónem)
  • 40 g másla
  • 5 lžic (i více) smetany
  • 2 menší brambory
  • sůl
  • pepř
  • jíška z hladké mouky a tuku
  • zelená nať
1

Pórek očistíme, odstraníme kořínky a část zelené natě. I zelenou část pórku budeme potřebovat, je stejně hodnotná jako bílá část. Pór překrojíme po délce na polovinu a pak na půlměsíčky.

Jak uvařit pórkovou polévku | recept
2

Na kousku másla osmahneme zeleninu a jakmile pórek zavadne, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Přidáme na malé kostky pokrájené brambory. Vaříme doměkka.

Jak uvařit pórkovou polévku | recept
3

Mezitím, co se polévka vaří, si připravíme jíšku. Na malém množství másla opražíme polévkovou lžíci hladké mouky a necháme zezlátnout. Jíšku přidáme k poloměkké zelenině a provaříme. Kdo nechce zahušťovat jíškou, přidá jeden brambor navíc.

Jak uvařit pórkovou polévku | recept
4

Hotovou polévku rozmixujeme na hladký krém, zředíme sladkou smetanou na žádoucí hustotu a případně dokořeníme. Do polévky můžete přidat kousky uzeného masa, pro zvýraznění chuti. Odpůrci pórku pak nepoznají, z čeho polévka je, tipují hrachovku. Na talíři ozdobíme natí mladé cibulky nebo jemně nakrájeným pórkem.

Jak uvařit pórkovou polévku | recept
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit bramborovou polévku | recept
Jak uvařit bramborovou polévku | recept
Bramborová polévka | recept. Jednou z nejznámějších polévek české kuchyně je bramboračka. Bramboračka se vaří podle různých receptů, v každém kraji se…
Jak uvařit fazolkovou polévku | recept
Jak uvařit fazolkovou polévku | recept
Fazolková polévka | recept. Fazolková polévka je další z takzvaných svačinových polévek. Je velmi chutná a natolik sytá, že už další chod nepotřebujem…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.