Jak udělat dušené jehněčí se zeleninou | recept
Jak udělat dušené jehněčí se zeleninou | recept. Jak připravit jehněčí, aby vás nezaskočila jeho specifická chuť? Nejjednodušší na přípravu jsou drobné kotletky. Postačí je na chvilku marinovat v oleji s bylinkami.Tento recept se výborně hodí jako sváteční oběd v době Velikonoc.
Co je potřeba
Na 4 porce:
800 g jehněčí plece
4 šalotky
4 stroužky česneku
2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýnu
1 plechovka loupaných krájených rajčat
8 malých karotek
200 g fazolek
Na zeleninový vývar:
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
kousek pórku
1 neloupanou cibuli
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
sůl
Den předem si uvaříme vývar. Mrkev, petržel, celer oloupeme a dáme v celku do hrnce.
Přidáme ostatní ingredience a zalijeme 3 l vody. Vaříme v mírném plameni asi hodinu.
Pak zchladíme a zcedíme. Mělo by zbýt asi 1,5 l vývaru.
Maso zbavíme blanek a tučných kousků a pokrájíme na stejné menší kousky.
Opepříme, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet.
Šalotku oloupeme a překrojíme na půlky.
Česnek oloupeme, připravíme si pekáč s poklicí.
V pekáči rozehřejeme olej a maso na něm krátce opečeme, poté je lehce posolíme.
Přidáme obě půlky šalotky, česnek a bylinky.
Dále krájená rajčata a podlijeme polovinou vývaru.
Pekáč zaklopíme poklicí a pečeme 40 minut v troubě na 200°C.
Mezitím očištíme karotky. Fazolky i karotky vložíme do vroucí osolené vody a 3 minuty povaříme.
Do pekáče po 40 minutách dolijeme vývar dle potřeby a přidáme karotky a fazolky.
Necháme ještě 20 minut dopéct. Po této době zkusíme, zda je maso měkké.
V pekáči by mělo zůstat dost šťávy z vývaru. Na talíř ho servírujeme s bramborami nebo jen s bílým chlebem.
Diskuze k článku