Jak upéct strouhaný ovocný koláč s tvarohem | recept i pro diabetiky
Jak upéct strouhaný ovocný koláč s tvarohem | recept i pro diabetiky. Domácí moučníky s návodem ve stylu rychle smíchat, hodit do formy a je hotovo, jsou u mě ty nejoblíbenější. Nejsou příliš pracné a většinou se povedou hned napoprvé každému. Předpis na dnešní tvarohový koláč s ovocem pochází ze zahraniční kuchyně a můžete ho libovolně obměňovat podle druhu právě dostupného čerstvého ovoce. Moučník je skvělý s jahodami, třešněmi, meruňkami – ty jsem vyzkoušela a mohu je doporučit. Plánuji vyzkoušet rybíz, angrešt, maliny a borůvky.
Co je potřeba
Těsto do formy průměru 25 cm:
- 200 g Hery
- 100 g moučkového cukru (70 g xylitolu)
- 180 g hladké mouky
- 180 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku na pečení
Nádivka:
- 500 g měkkého tvarohu
- 80 g moučkového cukru (50 g xylitolu)
- 2 vejce
- 2 lžíce škrobu
- několik kapek vanilkového extraktu
- 100 ml smetany
- ovoce dle vlastního výběru
- mouka a tuk na formu
V misce dobře promíchejte sypké ingredience – oba druhy mouky s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte nahrubo rozstrouhaný nebo na malé kousky pokrájený studený tuk rovnou z chladničky. Rukama rychle vše dohromady zpracujte v drobenku – tak zní recept v originále. Mně se suroviny pokaždé podařilo spojit v těsto, dá to trochu práce, ale tento postup mně vyhovuje více. Těsto odložte na chvilku do chladu.
Tipy
Koláč si mohou dopřát i diabetici. Cukr v receptu nahraďte moučkovým xylitolem v množství uvedeném v závorce. Moučník bude málo sladký, ale sladkost ovoce to vynahradí.
Varování
Moučník krájejte až částečně či zcela vychladlý, aby řez byl hladký. Budete-li krájet koláč ještě teplý, tvaroh se lepí na nůž.
Diskuze k článku