Jak upéct strouhaný ovocný koláč s tvarohem | recept i pro diabetiky
Jak upéct strouhaný ovocný koláč s tvarohem | recept i pro diabetiky. Domácí moučníky s návodem ve stylu rychle smíchat, hodit do formy a je hotovo, jsou u mě ty nejoblíbenější. Nejsou příliš pracné a většinou se povedou hned napoprvé každému. Předpis na dnešní tvarohový koláč s ovocem pochází ze zahraniční kuchyně a můžete ho libovolně obměňovat podle druhu právě dostupného čerstvého ovoce. Moučník je skvělý s jahodami, třešněmi, meruňkami – ty jsem vyzkoušela a mohu je doporučit. Plánuji vyzkoušet rybíz, angrešt, maliny a borůvky.
Co je potřeba
Těsto do formy průměru 25 cm:
- 200 g Hery
- 100 g moučkového cukru (70 g xylitolu)
- 180 g hladké mouky
- 180 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku na pečení
Nádivka:
- 500 g měkkého tvarohu
- 80 g moučkového cukru (50 g xylitolu)
- 2 vejce
- 2 lžíce škrobu
- několik kapek vanilkového extraktu
- 100 ml smetany
- ovoce dle vlastního výběru
- mouka a tuk na formu
Krok 1
V misce dobře promíchejte sypké ingredience – oba druhy mouky s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte nahrubo rozstrouhaný nebo na malé kousky pokrájený studený tuk rovnou z chladničky. Rukama rychle vše dohromady zpracujte v drobenku – tak zní recept v originále. Mně se suroviny pokaždé podařilo spojit v těsto, dá to trochu práce, ale tento postup mně vyhovuje více. Těsto odložte na chvilku do chladu.
Krok 2
V jiné míse rozmixujte tvaroh, cukr, celá vejce, vanilkový extrakt a škrob rozmíchaný ve smetaně. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota.
Krok 3
Těsto rozdělte na dva díly (1/3 a 2/3). Dvě třetiny těsta nastrouhejte do vhodné formy na pečení. Předem ji vymažte tukem a vysypejte moukou nebo strouhaným kokosem. Nezapomeňte na boky formy, tak jako já, tvarohová hmota se připéká. (viz úvodní foto)
Krok 4
Na těsto rozetřete připravenou tvarohovou náplň a povrch uhlaďte stěrkou.
Krok 5
Do tvarohu jemně vtlačte ovoce tak, aby část zůstala venku. Drobnější druhy nechte celé, větší ovoce překrojte a na tvaroh pokládejte řeznou stranou nahoru.
Krok 6
Nakonec celý povrch zakryjte rozstrouhanou zbylou třetinou těsta a koláč upečte. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40–50 minut.
Koláč si mohou dopřát i diabetici. Cukr v receptu nahraďte moučkovým xylitolem v množství uvedeném v závorce. Moučník bude málo sladký, ale sladkost ovoce to vynahradí.
Moučník krájejte až částečně či zcela vychladlý, aby řez byl hladký. Budete-li krájet koláč ještě teplý, tvaroh se lepí na nůž.