Jak připravit maďarský perkelt | recept
Maďarský perkelt | recept. Hovězí perkelt je vlastně takovou čistě zeleninovou variací na guláš. Jako maso použijte kližku, která se na to hodí nejlépe. Dále jsou zde červené papriky, nejideálnější je použít kapie, které mají výraznou a šťavnatou chuť. Nakonec přijdou ještě rajčata, zvláště v zimním období jsou nejlepší volbou ty z plechovky, mají plnější chuť než čerstvé. Maďarský perkelt je ideálním jídlem v chladných měsících, kdy vás zahřeje hned dvakrát, jak při samotné konzumaci, tak již při jeho přípravě, je totiž poměrně zdlouhavá, ale výsledek za to čekání stojí.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 2 až 3 porce:
500 g hovězí kližky
2 cibule
4 větší červené papriky (nejlepší jsou kapie)
2 konzervy loupaných rajčat v celku
2 lžičky sladké papriky
sůl a pepř na dochucení
2 lžíce rostlinného oleje
pečivo k podávání
Potom si připravíme maso. Hovězí kližku nakrájejte na větší kusy asi jako na guláš. Vyhněte se preparování masa, sama mívám tendenci vykrájet všechny blanky, v případě kližky byste však masu ublížili a tudíž i výslednému pokrmu. Název kližka je odvozen právě od toho, že je maso klihovaté a to se při tepelné úpravě vypeče a zároveň se tak zachová i struktura masa. V následujícím kroku přendejte maso do hrnce a zprudka ho osmahněte. Za občasného míchání ho nechte ze všech stran zatáhnout.
Mezitím si očistěte papriku od semínek, opláchněte a pokrájejte na větší kusy, jejich velikost nemusíte příliš řešit, rozdusí se. Jakmile maso ze všech stran zesvětlá, přisypeme k němu papriku a zalijeme vodou tak, aby bylo maso asi způli ponořené. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Občas promícháme, aby se maso nepřichytávalo, případně můžeme přilít trochu vody, pokud se příliš rychle vyvařuje.
Diskuze k článku