Jak připravit marinované thajské hovězí satay na grilu | originální recept
Jak připravit marinované thajské hovězí satay na grilu | originální recept. Tento recept vás ohromí svojí bohatou chutí. Tajemství dobrého satay se skrývá v marinádě a tato tradiční, léty prověřená, je prostě nejlepší. Recept je velmi jednoduchý a satay můžete připravovat nejen venku na grilu, ale i doma v troubě. Pokaždé bude chutnat výborně.
Co je potřeba
Marináda:
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 1-2 chilli
- kousek galangalu (zázvoru)
- 1/2 lžičky kurkumy
- 2 lžíce mletého koriandru (dávám polovinu)
- 2 lžíce římského kmínu
- 5-6 lžic hnědého cukru
- 3 lžíce tmavé sojové omáčky
- 1/4 šálku rybí omáčky
- 2 lžíce kokosového (rostlinného) oleje
- na špičku lžičky mletého kardamomu
- 750 g hovězího zadního masa
Všechny uvedené ingredience na marinádu rozmixujte. Ochutnejte ji, bude chutnat sladce, kořeněně a slaně, přičemž sladká a slaná by měla dominovat. Omáčku případně vylaďte cukrem nebo rybí omáčkou. Kdo má rád pikantnější jídla, může přidat chilli. Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky, vložte do misky s marinádou a důkladně obalte ze všech stran. Zakryjte a nechte odležet nejméně 1 hodinu v chladu. Nic se nestane, když budete maso marinovat přes noc, čím déle, tím lépe.
K masu se podává pikantní arašídová, původem indonéská, omáčka satay, která se v současnosti rozšířila po celé jihovýchodní Asii. Její příprava je opět velice jednoduchá. Umixujte společně šálek nesolených pražených arašídů, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky tmavé sojové omáčky, 1/2 lžičku chilli, 1/2 lžičky šťávy z limety a 1/2 šálku kokosového mléka. Chuť vyladíte tak, aby vám vyhovovala. Takto připravenou omáčku využijete i jako marinádu na kuře, dip k jarním závitkům nebo čerstvé zelenině i k ochucení tofu.
Tipy
Šálek - 230 ml
lžička - 5 ml
lžíce - 15 ml
Diskuze k článku