Jak připravit domácí BBQ omáčku z jahod a borůvek | letní recept
Jak připravit domácí BBQ omáčku z jahod a borůvek | letní recept. Co by to bylo za grilování bez barbecue omáčky! Doma připravené omáčky jsou mnohem chutnější, než ty z obchodu. A jestliže vám nechybí odvaha zkoušet nové kombinace chutí, je právě teď čas začít. Sezóna jahod pomalu končí, začaly zrát borůvky, rybíz a další ovoce bude následovat. BBQ omáčka chutná z jakéhokoli ovoce, pro začátek zkuste třeba borůvkovou a jahodovou podle tohoto receptu.
Co je potřeba
- 1 kg jahod nebo borůvek
- 2 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 3 - 5 chilli paprik (podle druhu a pálivosti)
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky mletého černého pepře
- 9 lžic cukru
- 1 lžíce worcesteru
- 3 lžičky mletého hořčičného semínka
- 300 ml kečupu
- 4 lžíce olivového oleje
- podle chuti strouhaný čerstvý zázvor
- citronová šťáva nebo balsamicový ocet
- další koření lze přidat podle vlastní chuti
Jahodová barbecue omáčka je vynikající i jako marináda k nakládání kuřecího masa. K její přípravě budete potřebovat plně vyzrálé až přezrálé jahody. Jahody odstopkujte, pokrájejte na menší kousky nebo je rozmačkejte vidličkou. Na oleji osmahněte do sklovita kostičky cibule, přidejte jahody, prolisovaný česnek a všechny ostatní ingredience. Papriku přidávejte uvážlivě, podle toho, kolik snesete. Horká omáčka se zdá být pálivější než studená. Za občasného míchání duste 10 minut pod poklicí.
Po 10 minutách sejměte pokličku a dále vařte do té doby, než omáčka zhoustne a ztratí asi třetinu objemu. Pak ji rozmixujte, aby měla jemnou hladkou konzistenci. Dolaďte chuť podle sebe, někdy je třeba přidat sůl, ocet, záleží na tom, kolik cukru jahody obsahovaly. Dobrou chuť omáčka získá přidáním špetky mletého hřebíčku. Omáčku můžete uchovat v chladničce až 5 dní. Pro pozdější využití doporučuji zavařit do sklenic.
Borůvkovou omáčku připravíte stejným způsobem. Omáčka je sladká s pálivou dochutí a je ještě zajímavější, okořeníte-li ji uzenou paprikou a přidáte více pepře. Hodí se ke všem masům, nepřekonatelná je jako marináda na žebírka. Do borůvek raději přidávejte balsamicový ocet, podle mého názoru je lepší než citron, ale původní recept doporučoval citron nebo limetu i s kůrou.
Diskuze k článku