Jak připravit kuřecí satay s arašídovou omáčkou | recept
Jak připravit kuřecí satay s arašídovou omáčkou | recept. Tak takové netradiční spojení chutí a vůní Váš gril ještě nezažil. Rozhodně mu to ale dopřejte a sobě také. Tak krémovou, příjemně výraznou, lehce kořeněnou, a přitom stále lahodnou omáčku s arašídovým základem zkombinovaným s kokosovým mlékem si nemůžete nechat ujít. Zvláště když je podávaná v dokonalém souznění s grilovaným kuřecím masem marinovaným ve výrazném zázvoru, česneku a koriandru, což spolu s dalšími sladko-slanými ingrediencemi vytvoří naprostou dokonalost.
Co je potřeba
Na kuřecí satay:
- 1 kg kuřecích prsou
- 4 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 hrsti koriandru
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 3–5 lžic oleje
Na arašídovou omáčku:
- 200 ml kokosového mléka
- 160 ml vody
- 8 plných lžic arašídového másla (lépe jemného „smooth“, bez kousků)
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce rybí omáčky
- 8 lžic sójové omáčky
- 2–4 stroužky česneku
Takto připravené špízy dejte na rozpálený gril a opékejte ze všech stran dozlatova. Kuřecímu masu, zvláště marinovanému, stačí opravdu chvilka. Špízy rovněž můžete připravit i v domácích podmínkách. Tam si pomozte grilovací pánvi a kapkou oleje na její potření. Díky pánvi můžete mít kuřecí satay i v zimě.
Tipy
Jelikož omáčka do druhého dne pobytem v lednici jemně zhoustne a zatuhne, na čemž zapracuje arašídové máslo a tučné kokosové mléko, je potřeba ji naředit. Dejte tedy omáčku do hrnce a nařeďte smetanou na vaření či mlékem do požadované konzistence. Za stálého míchání pak pár minut prohřejte. Na závěr můžete přidat cosi barevného, ať není omáčka jen béžová, například čerstvou petrželku či koriandr, anebo na kostičky nakrájenou červenou papriku, která omáčku i chuťově vyladí. Ve druhém hrnci uvařte těstoviny a společně pak s omáčkou promíchejte. Rychlá večeře je rázem na stole.
Zbylou omáčku můžete také použít coby dip k namáčení zeleniny. Stačí ji pouze smíchat s trochou zakysané smetany a zdravé pohoštění je na světě.
Diskuze k článku