Jak uvařit kuřecí Tikka masalu | recept indické kuchyně
Jak uvařit kuřecí Tikka masalu | recept indické kuchyně. Chuťově dokonalá a kořením provoněná indická jídla jsou i přes obsáhlý výčet surovin až neuvěřitelně jednoduchá. A tak tomu je i v případě této speciality, v níž souhra voňavého a chuťově výrazného koření vytvoří z rajčatové omáčky doplněné jemnou smetanou opravdu delikátní doplněk k pečeným kouskům kuřecího masa.
Co je potřeba
Na marinované kuřecí kousky:
(řadu z uvedených surovin využijete i k přípravě omáčky)
- ½ kg kuřecích prsou
- 150 g smetanového bílého jogurtu
- ½ lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžičky koření Garam masala
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžičky mleté kurkumy
Na rajčatovou omáčku:
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 3–4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky koření Garam masala
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 svítek skořice
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 konzerva drcených rajčat
- 100 ml smetany ke šlehání
Přidejte rajský protlak s drcenými rajčaty a podlijte trochou vody. Společně za občasného promíchání duste na středním ohni 20-30 minut, kdy omáčky zhoustne a lehce nakyslá chuť rajčat se vytratí.
K odměření vody využijte plechovku od rajčat, kterou naplňte až po okraj, a právě takové množství vody k podlití bude bohatě stačit.
Na závěr omáčku zjemněte smetanou a už jen na mírném ohni prohřejte. V této fázi omáčku ochutnejte a případně ji ještě doslaďte.
Podávejte s pečenými kuřecími kousky a jako přílohu zvolte rýží basmati, kuskus či autenticky indický chléb Naan. Servírovat můžete buď každé zvlášť v jednotlivých miskách, kdy si každý nabere, seč je mu libo, nebo maso na talíři omáčkou zalít, či rovnou z hrnce, v němž pečené kuřecí kousky s omáčkou po dovaření promícháte.
Tipy
Na této indické specialitě si mohou pochutnat i ti, kteří maso zrovna nevyhledávají. Ochucenou rajčatovou omáčku lze totiž doplnit i typickým indickým sýrem Panýr vyráběným z čerstvého mléka nebo grilovaným sýrem Halloumi, ale nezklame ani jemné tofu.
Diskuze k článku