Jak snadno udělat indické placky čapátí | jednoduchý a levný recept
Jak snadno udělat indické placky čapátí | jednoduchý a levný recept. Čapátí jsou placky z mouky a vody, které se v Indii podávají k jídlu tak, jako u nás chléb. Pečou se v jílových pecích tandoori nebo na plotně nad otevřeným ohněm. Doma se musíme spokojit s litinovým tálem nebo pánví, ale zaručuji vám, že si na nich pochutnáte. Nejlépe chutnají ještě teplé s jakýmkoli orientálním pokrmem, ale i studené (zatepla potřené máslem) přijdou vhod. Jsou natolik snadné, že se povedou každému.
Co je potřeba
- 250 ml horké vody
- 360 g polohrubé mouky
- sůl
- máslo nebo ghí na potření
Mouku promíchejte se solí a postupně přidávejte horkou vodu. Horkou proto, aby bylo těsto pěkně hladké. Vypracujte těsto, chce to trochu síly, Indové si pomáhají pěstí. Je možné, že nebudete potřebovat celé množství vody, záleží to na obsahu lepku v mouce. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočinout.
Placky pečte na litinovém tálu nebo pánvi se silným dnem nasucho. Z každé strany stačí péct minutu až dvě, při otočení na druhou stranu se placka nafoukne. Aby se nafoukla a byla nadýchanější, chvilku s ní po plotýnce krouživým pohybem točte. Upečená placka má hnědé puchýřky na povrchu. Nakonec ji potřete rozpuštěným máslem.
Čapátí také můžete smažit v horkém oleji, jsou výborné.
Diskuze k článku