Jak uvařit kuřecí Tikka masalu | recept indické kuchyně
Jak uvařit kuřecí Tikka masalu | recept indické kuchyně. Chuťově dokonalá a kořením provoněná indická jídla jsou i přes obsáhlý výčet surovin až neuvěřitelně jednoduchá. A tak tomu je i v případě této speciality, v níž souhra voňavého a chuťově výrazného koření vytvoří z rajčatové omáčky doplněné jemnou smetanou opravdu delikátní doplněk k pečeným kouskům kuřecího masa.
Co je potřeba
Na marinované kuřecí kousky:
(řadu z uvedených surovin využijete i k přípravě omáčky)
- ½ kg kuřecích prsou
- 150 g smetanového bílého jogurtu
- ½ lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžičky koření Garam masala
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžičky mleté kurkumy
Na rajčatovou omáčku:
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 3–4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky koření Garam masala
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 svítek skořice
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 konzerva drcených rajčat
- 100 ml smetany ke šlehání
Krok 1
Přípravu začněte nakrájením kuřecího masa na menší kousky a jeho naložením do marinády.
Kuřecí kousky stačí marinovat dvě hodiny, ale pokud máte čas, naložte maso den předem. Pak budete mít uvařeno a na stole připraveno opravdu bleskurychle.
Krok 2
Na marinádu v misce promíchejte jogurt s citronovou šťávou, zázvorem, česnekem i veškerým kořením.
Krok 3
Vzniklou marinádu přesuňte k nakrájeným kuřecím kouskům a důkladně promíchejte. Přikryté folií nechejte v lednici alespoň dvě hodiny odležet.
Krok 4
Poté maso rozmístěte do pekáčku a pečte při teplotě 210 ˚C (horkovzdušná trouba 190 ˚C) 25–30 minut, až budou kousky masa hezky opečené.
Krok 5
Mezitím, co se maso peče, začněte připravovat omáčku. Na tu v hrnci na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
Krok 6
Sporák ztlumte a do hrnce vsypte zázvor, česnek, třtinový cukr a koření (garam masalu, římský kmín, kurkumu, skořici, bobkové listy). Společně přibližně 2 minuty míchejte, dokud se koření nerozvoní.
Krok 7
Přidejte rajský protlak s drcenými rajčaty a podlijte trochou vody. Společně za občasného promíchání duste na středním ohni 20-30 minut, kdy omáčky zhoustne a lehce nakyslá chuť rajčat se vytratí.
K odměření vody využijte plechovku od rajčat, kterou naplňte až po okraj, a právě takové množství vody k podlití bude bohatě stačit.
Krok 8
Jakmile bude omáčka hotová, vyndejte z ní bobkové listy se skořicí a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Krok 9
Na závěr omáčku zjemněte smetanou a už jen na mírném ohni prohřejte. V této fázi omáčku ochutnejte a případně ji ještě doslaďte.
Podávejte s pečenými kuřecími kousky a jako přílohu zvolte rýží basmati, kuskus či autenticky indický chléb Naan. Servírovat můžete buď každé zvlášť v jednotlivých miskách, kdy si každý nabere, seč je mu libo, nebo maso na talíři omáčkou zalít, či rovnou z hrnce, v němž pečené kuřecí kousky s omáčkou po dovaření promícháte.
Na této indické specialitě si mohou pochutnat i ti, kteří maso zrovna nevyhledávají. Ochucenou rajčatovou omáčku lze totiž doplnit i typickým indickým sýrem Panýr vyráběným z čerstvého mléka nebo grilovaným sýrem Halloumi, ale nezklame ani jemné tofu.