jaktak.cz

Jak uvařit kuřecí Tikka masalu | recept indické kuchyně

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit kuřecí Tikka masalu | recept indické kuchyně. Chuťově dokonalá a kořením provoněná indická jídla jsou i přes obsáhlý výčet surovin až neuvěřitelně jednoduchá. A tak tomu je i v případě této speciality, v níž souhra voňavého a chuťově výrazného koření vytvoří z rajčatové omáčky doplněné jemnou smetanou opravdu delikátní doplněk k pečeným kouskům kuřecího masa.

Co je potřeba

Na marinované kuřecí kousky:

(řadu z uvedených surovin využijete i k přípravě omáčky)

  • ½ kg kuřecích prsou
  • 150 g smetanového bílého jogurtu
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžičky koření Garam masala
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mleté kurkumy

Na rajčatovou omáčku:

  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 3–4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky koření Garam masala
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 svítek skořice
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 konzerva drcených rajčat
  • 100 ml smetany ke šlehání

 

 

Krok 1

Přípravu začněte nakrájením kuřecího masa na menší kousky a jeho naložením do marinády.

Kuřecí kousky stačí marinovat dvě hodiny, ale pokud máte čas, naložte maso den předem. Pak budete mít uvařeno a na stole připraveno opravdu bleskurychle.

Krok 2

Na marinádu v misce promíchejte jogurt s citronovou šťávou, zázvorem, česnekem i veškerým kořením.

Krok 3

Vzniklou marinádu přesuňte k nakrájeným kuřecím kouskům a důkladně promíchejte. Přikryté folií nechejte v lednici alespoň dvě hodiny odležet.

Krok 4

Poté maso rozmístěte do pekáčku a pečte při teplotě 210 ˚C (horkovzdušná trouba 190 ˚C) 25–30 minut, až budou kousky masa hezky opečené.

Krok 5

Mezitím, co se maso peče, začněte připravovat omáčku. Na tu v hrnci na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.

Krok 6

Sporák ztlumte a do hrnce vsypte zázvor, česnek, třtinový cukr a koření (garam masalu, římský kmín, kurkumu, skořici, bobkové listy). Společně přibližně 2 minuty míchejte, dokud se koření nerozvoní.

Krok 7

Přidejte rajský protlak s drcenými rajčaty a podlijte trochou vody. Společně za občasného promíchání duste na středním ohni 20-30 minut, kdy omáčky zhoustne a lehce nakyslá chuť rajčat se vytratí. 

K odměření vody využijte plechovku od rajčat, kterou naplňte až po okraj, a právě takové množství vody k podlití bude bohatě stačit.  

Krok 8

Jakmile bude omáčka hotová, vyndejte z ní bobkové listy se skořicí a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Krok 9

Na závěr omáčku zjemněte smetanou a už jen na mírném ohni prohřejte. V této fázi omáčku ochutnejte a případně ji ještě doslaďte.

Podávejte s pečenými kuřecími kousky a jako přílohu zvolte rýží basmati, kuskus či autenticky indický chléb Naan. Servírovat můžete buď každé zvlášť v jednotlivých miskách, kdy si každý nabere, seč je mu libo, nebo maso na talíři omáčkou zalít, či rovnou z hrnce, v němž pečené kuřecí kousky s omáčkou po dovaření promícháte.

Na této indické specialitě si mohou pochutnat i ti, kteří maso zrovna nevyhledávají. Ochucenou rajčatovou omáčku lze totiž doplnit i typickým indickým sýrem Panýr vyráběným z čerstvého mléka nebo grilovaným sýrem Halloumi, ale nezklame ani jemné tofu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-kureci-tikka-masalu-recept-indicke-kuchyne.html