Jak připravit grilované kořeněné kuřecí špízy s grilovaným mangem | recept
Grilované kořeněné kuřecí špízy s grilovaným mangem | recept. Špízy jsou velmi vděčným pokrmem, který se dá připravit v troubě a v letním období klidně i na grilu. Vyzkoušejte recept na grilované kořeněné kuřecí špízy, doplněné pikantním grilovaným mangem. Při výrobě špízů můžete zužitkovat zbylou zeleninu a obměňovat i další ingredience podle potřeby.
Co je potřeba
Co je potřeba na špízy:
- 500 g kuřecích prsou
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 100 g anglické slaniny v celku
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- pepř, mletá paprika, chilli koření nebo chilli paprička
- čerstvé bylinky (např. bazalka, oregano či rozmarýn)
- grilovací špejle či jehly
Na grilované mango si připravte:
- 2 zralá manga
- sůl, pepř
- trochu olivového oleje
Kuřecí prsa nakrájíme na kousky o velikosti asi 2 centimetry. Vložíme je do mísy a zalijeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním prolisovaného či nasekaného česneku, oleje, sojové omáčky, koření a nasekaných bylinek. Maso s marinádou dobře promícháme a uložíme je zhruba na 2 hodiny do lednice.
Grilované mango se skvěle hodí nejen jako dezert, ale také jako příloha ke kuřecímu masu. Manga oloupeme, nakrájíme na plátky a poté plátky z obou stran osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Grilujeme je z každé strany asi 1–2 minuty. Mango je možné nakonec ozdobit zakysanou smetanou nebo pokapat medem a posypat mátou či koriandrem.
Špízy podáváme s grilovaným mangem, čerstvým pečivem a třeba se salátem z čerstvé zeleniny.
Tipy
- Drůbeží maso není vhodné marinovat příliš dlouho, proto bohatě postačí uvedené 2 hodiny. Maso by se jinak mohlo při grilování rozpadat, neboť díky marinování získá nejen skvělou chuť, ale také křehkost.
- Pro přípravu špízů můžete použít také cherry rajčata, cuketu, lilek, žampiony apod.
- Kuřecí prsa lze nahradit krůtími.
Diskuze k článku