Jak připravit zdravější žemlovku s tvarohem a jablky | recept
14. Květen 2021
Zdravější žemlovka s tvarohem a jablky | recept. Žemlovka ve školní jídelně asi nepatřila mezi nejoblíbenější pokrmy. Neoplývá, pravda, slavnostním vzhledem, může však být velmi zdravá a chutná, pokud ji trochu vyšperkujete podle své chuti. V našem článku Vám přinášíme recept na zdravější žemlovku ze špaldové vánočky s tvarohem a jablky.
Co je potřeba
- 600 g starší špaldové vánočky nebo jiného vhodného pečiva
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 300 ml mléka
- zhruba 110 g třtinového cukru
- 2 větší jablka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rozinek
- mletá skořice, případně i mletý muškátový oříšek či květ, kousek vanilkového lusku či BIO vanilkový cukr
- máslo na vymazání formy či zapékací mísy
Tipy
- Do žemlovky můžete přidat také vlašské nebo jiné ořechy.
- Pro zlepšení vzhledu žemlovky je možné asi 5 minut před koncem pečení poslední vrstvu vánočky dozdobit dotuha ušlehanými bílky a plátky mandlí a následně žemlovku dopéct.
- Jablka lze nahradit i jiným ovocem (např. meruňkami, broskvemi, jahodami, švestkami apod.).
Související články
Další zajímavé články
Jak připravit mléčnou rýži s horkým lesním ovocem | recept
Mléčná rýže s horkým lesním ovocem | recept. Chcete potěšit rodinu domácí mléčnou rýží k snídani či svačině? Zkuste ji uvařit podle našeho jednoduchéh…
Jak upéct koláč z jahod a tvarohu | recept
Koláč z jahod a tvarohu | recept. Sklizeň jahod vrcholí a recepty na jejich zpracování se hodí vždy. Proto následuje další z předpisů na jahodový kolá…
Jak připravit klasické palačinky | recept
Klasické palačinky | recept. Palačinky se dělají z jednoduchého litého těsta a plní se různými náplněmi. Podle toho, jestli je chceme palačinky podáva…
Jak připravit rýžový nákyp | recept
Rýžový nákyp | recept. Rýžový nákyp je sladké jídlo, které chutná především dětem. Ale i mnoha dospělým přijde občas k chuti, jako lehký ovocný zákuse…
Jak upéct exkluzivní, moukou nezatížený smetanově krémový dortík
Exkluzivní dortík, který oslní nejen svou něžnou elegancí a smetanovou jemností, ale vzhledem k tomu, že je moukou nezatížený, tak i výrazně krém…
Diskuze k článku