Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct exkluzivní, moukou nezatížený smetanově krémový dortík

Exkluzivní, moukou nezatížený smetanově krémový dortík

Exkluzivní dortík, který oslní nejen svou něžnou elegancí a smetanovou jemností, ale vzhledem k tomu, že je moukou nezatížený, tak i výrazně krémovou konzistencí. Smetanově krémový korpus povzbuzený akcentem hořké čokolády je pak opravdu ve všech směrech exkluzivním dortíkem, ke všemu navíc s lákavým stracciatellovým vzhledem.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím připravíte smetanově krémový dortík v dortové formě s průměrem 23 cm

  • 200 g smetanového čerstvého sýru žervé
  • 300 g mascarpone
  • 50 g moučkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 vajíček
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 30 g Solamylu
  • + 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
1

Veškeré smetanové a krémové ingredience tohoto smetanově krémového dortíku, a to i včetně vajíček, vyndejte z lednice o chvilku dříve, než začnete přípravu. Nejlépe tak, aby při zpracování měly pokojovou teplotu. Poté jako základ moukou nezatíženého dortíku elektrickými metlami na střední výkon prošlehejte mascarpone a žervé do hladkého krému.

prošlehání krémového základu z mascarpone a žervé
2

Krémový základ oslaďte krupicovým, moučkovým i vanilkovým cukrem a elektrickými metlami opět na střední výkon prošlehejte.

oslazení krémového základu
3

Do sladké krémové směsi pak rozklepněte vajíčka a metlami prošlehejte. Stačí chvilka, jen aby se vajíčka propojila s krémem.

vešlehání vajíček
4

Následně krémovou směs provoňte vanilkovým aroma a přilijte smetanovou složku, tedy smetanu ke šlehání. Metlami opět chvilku šlehejte, ale jen tak abyste ze smetany nevyšlehali šlehačku a smetanově krémová směs zůstala tekutá.

přidání smetanové složky do krémové směsi
5

Kouzlo tohoto moukou nezatíženého dortíku tkví v Solamylu, se kterým nyní smetanově krémový základ promíchejte, nebo snadněji prošlehejte tak, aby v krémovém těstě nebyly žádné hrudky.  

zahuštění moukou nezatíženého těsta
6

Stále poměrně tekutou směs vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a takto vložte 10–15 minut do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

přelití těsta do formy a následné předpečení
7

Jakmile se na povrchu moukou nezatíženého korpusu utvoří jemný škraloup, formu vytáhněte z trouby a lehce zpevněnou smetanově krémovou směs ozdobte nahrubo nasekanou hořkou čokoládou. Poté vložte zpět do trouby a při stejné teplotě dortík dopékejte 40–45 minut. Na konci pečení by měl být povrch dortíku zpevněný, ale střed stále lehce třaslavý.

Po vytažení z trouby nechejte dortík ve formě zcela zchladnout a poté do druhého dne v lednici i dobře zatuhnout.

Stejně jako hořkou čokoládou můžete dortík doladit drobným, lehkým ovocem, tedy například borůvkami či černým rybízem, ale stejně tak i sladkými malinami či lesními jahodami.

doplnění předpečeného těsta hořkou čokoládou
upečení dortíku

Tipy

  • Smetanové mascarpone můžete bez obav v dortíku zaměnit za výrazně levnější pomazánkové máslo. Dortík s ním bude stejně tak exkluzivní i plnohodnotně smetanově krémový.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články