Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit rýžový nákyp | recept

Jak připravit rýžový nákyp | recept

Rýžový nákyp | recept. Rýžový nákyp je sladké jídlo, které chutná především dětem. Ale i mnoha dospělým přijde občas k chuti, jako lehký ovocný zákusek po obědě. Do nákypu můžete střídat ovoce podle sezóny, dětem chutná téměř každá ovocná složka. Budou-li nákyp jíst i dospělí, doporučuji okořenit třeba skořicí, vanilkou, kakaem nebo kokosem.

Co je potřeba

  • 0,5 l mléka
  • špetka soli
  • 100 g rýže
  • 60 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 celá vejce
  • meruňky
  • na vymazání formy – tuk a strouhanku
1

Hrnec vypláchneme studenou vodou a nalijeme do něj mléko. Osolíme špetkou soli a přivedeme mléko do varu. Do vroucího mléka nasypeme propláchnutou rýži a uvaříme ji hodně do měkka. Rýži občas zamícháme, aby se nepřipálila. Uvařenou rýži přendáme do jiné nádoby a necháme vychladnout.

2

Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme rýži, promícháme a nakonec vmícháme ušlehaný sníh ze 2 bílků.

3

Vymažeme máslem nádobu, ve které budeme nákyp zapékat. Vysypat formu můžeme buď strouhankou nebo strouhaným kokosem.

4

Na dno nádoby rozprostřeme polovinu rýžové hmoty, na ni rozložíme odkapané kompotované meruňky nebo broskve a překryjeme zbytkem rýžové směsi.

5

Zapékáme v předehřáté troubě asi 40 minut. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.