Jak připravit zdravější žemlovku s tvarohem a jablky | recept
Zdravější žemlovka s tvarohem a jablky | recept. Žemlovka ve školní jídelně asi nepatřila mezi nejoblíbenější pokrmy. Neoplývá, pravda, slavnostním vzhledem, může však být velmi zdravá a chutná, pokud ji trochu vyšperkujete podle své chuti. V našem článku Vám přinášíme recept na zdravější žemlovku ze špaldové vánočky s tvarohem a jablky.
Co je potřeba
- 600 g starší špaldové vánočky nebo jiného vhodného pečiva
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 300 ml mléka
- zhruba 110 g třtinového cukru
- 2 větší jablka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rozinek
- mletá skořice, případně i mletý muškátový oříšek či květ, kousek vanilkového lusku či BIO vanilkový cukr
- máslo na vymazání formy či zapékací mísy
Krok 1
Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je klidně i se slupkou na tenké plátky. Plátky jablek zasypeme 3 lžícemi třtinového cukru a skořicí a promícháme je s citronovou šťávou.
Krok 2
Tvaroh promixujeme s 60 g třtinového cukru a případně i s trochou mléka či smetany, pokud použijeme tvaroh v kostce.
Krok 3
V míse rozšleháme vejce s mlékem, vnitřkem vanilkového lusku a 2 lžícemi třtinového cukru a do tekutiny posléze namáčíme na tenké plátky nakrájenou vánočku. Do máslem vymazané formy klademe namočené plátky vánočky a utvoříme z nich celé dno žemlovky.
Krok 4
Vánočku pomažeme tvarohovou náplní, na kterou následně položíme pokrájená jablka. Zasypeme je rozinkami a nakonec vytvoříme poslední vrstvu ze zvlhčené vánočky.
Krok 5
Zbylou vaječnou směsí žemlovku zalijeme a dáme ji péct asi na 40 minut (do zezlátnutí) do trouby vyhřáté na 180 °C.
Žemlovku podáváme teplou, ovšem skvěle chutná i za studena.
- Do žemlovky můžete přidat také vlašské nebo jiné ořechy.
- Pro zlepšení vzhledu žemlovky je možné asi 5 minut před koncem pečení poslední vrstvu vánočky dozdobit dotuha ušlehanými bílky a plátky mandlí a následně žemlovku dopéct.
- Jablka lze nahradit i jiným ovocem (např. meruňkami, broskvemi, jahodami, švestkami apod.).