Klasické palačinky | recept. Palačinky se dělají z jednoduchého litého těsta a plní se různými náplněmi. Podle toho, jestli je chceme palačinky podávat jako hlavní jídlo nebo dezert, zvolíme náplň. Palačinky se mohou plnit slanými i sladkými náplněmi a mohou se i zapékat. Je to jídlo snadné a rychlé. Podle tohoto receptu se palačinky vždy povedou. Těsto si můžeme připravit i několik hodin předem a uchovat ho v chladničce. Před přípravou palačinek těsto promícháme.
Co je potřeba
500 ml mléka
3 celá vejce
2 kávové lžičky krupicového cukru
špetka soli
250 g hladké mouky
tuk na pánev
marmeláda nebo džem
1
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr se špetkou soli. Cukru dáváme opravdu malé množství, palačinky se pak nepřichytávají k pánvi a nepřipalují se. Následně v mléce rozšleháme celá vejce, přidáme mouku a metlou nebo elektrickým šlehačem vymícháme řidší těsto. Promícháme důkladně, aby v těstě nezůstaly hrudky mouky. Do těsta se může přidat lžíce rumu, těsto bude kypřejší.
2
Palačinky smažíme na velmi malém množství tuku z obou stran. Nejvhodnější je pánev s nízkým okrajem. Abychom neměli palačinky příliš mastné, doporučuji rozpálenou pánev potírat mašlovačkou nebo celou kostkou tuku.
3
Těsto na pánev nalijeme naběračkou do středu a rychlými krouživými pohyby ho rozetřeme po celé pánvi. Pracujeme rychle, palačinky jsou rychle hotové. Smažíme z obou stran. Množství těsta na jednu palačinku je takové, aby výsledek byl co nejtenčí.
4
Hotové palačinky potíráme náplní a zarolujeme nebo překládáme na polovinu a tu pak ještě jednou napůl. Zdobíme šlehačkou, čokoládou, ovocem – podle fantazie a chuti. Nenaplněné palačinky se dají dobře zmrazit a uchovat na pozdější využití.
5
Palačinky se mohou plnit ochuceným tvarohem s rozinkami, zmrzlinou, medem se strouhanými ořechy. Slané náplně mohou být špenátové se smetanou a sýrem, s houbovou smaženicí, se šunkou a pórkem aj. Palačinky s tvarohem a palačinky se slanou náplní jsou výborné zapečené v troubě.
Zapečené třešně v perníku | recept. Když je nadúroda třešní, přijde vhod každý nový recept na jejich zpracování. Letos jsem poprvé zkusila tento rychl…
Jak udělat palačinky s tvarohovo-medovou náplní | recept. Palačinky jsou v gastronomii známým pojmem nejen proto, že výborně chutnají, ale snad i z to…
Pruhovaný chlebíček | recept. Někdy není chuť ani čas na složitější pečení a přesto musíte rodině nějaký moučník upéci. Pro tyto případy se hodí rychl…
Nejlepší ořechový korpus na dort | recept. Dorty se připravují na slavnostnější příležitosti, různé rodinné oslavy nebo svátky. Dort si samozřejmě můž…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku