Jak připravit klasické palačinky | recept
Klasické palačinky | recept. Palačinky se dělají z jednoduchého litého těsta a plní se různými náplněmi. Podle toho, jestli je chceme palačinky podávat jako hlavní jídlo nebo dezert, zvolíme náplň. Palačinky se mohou plnit slanými i sladkými náplněmi a mohou se i zapékat. Je to jídlo snadné a rychlé. Podle tohoto receptu se palačinky vždy povedou. Těsto si můžeme připravit i několik hodin předem a uchovat ho v chladničce. Před přípravou palačinek těsto promícháme.
Co je potřeba
- 500 ml mléka
- 3 celá vejce
- 2 kávové lžičky krupicového cukru
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- tuk na pánev
- marmeláda nebo džem
Krok 1
Ve vlažném mléce rozpustíme cukr se špetkou soli. Cukru dáváme opravdu malé množství, palačinky se pak nepřichytávají k pánvi a nepřipalují se. Následně v mléce rozšleháme celá vejce, přidáme mouku a metlou nebo elektrickým šlehačem vymícháme řidší těsto. Promícháme důkladně, aby v těstě nezůstaly hrudky mouky. Do těsta se může přidat lžíce rumu, těsto bude kypřejší.
Krok 2
Palačinky smažíme na velmi malém množství tuku z obou stran. Nejvhodnější je pánev s nízkým okrajem. Abychom neměli palačinky příliš mastné, doporučuji rozpálenou pánev potírat mašlovačkou nebo celou kostkou tuku.
Krok 3
Těsto na pánev nalijeme naběračkou do středu a rychlými krouživými pohyby ho rozetřeme po celé pánvi. Pracujeme rychle, palačinky jsou rychle hotové. Smažíme z obou stran. Množství těsta na jednu palačinku je takové, aby výsledek byl co nejtenčí.
Krok 4
Hotové palačinky potíráme náplní a zarolujeme nebo překládáme na polovinu a tu pak ještě jednou napůl. Zdobíme šlehačkou, čokoládou, ovocem – podle fantazie a chuti. Nenaplněné palačinky se dají dobře zmrazit a uchovat na pozdější využití.
Krok 5
Palačinky se mohou plnit ochuceným tvarohem s rozinkami, zmrzlinou, medem se strouhanými ořechy. Slané náplně mohou být špenátové se smetanou a sýrem, s houbovou smaženicí, se šunkou a pórkem aj. Palačinky s tvarohem a palačinky se slanou náplní jsou výborné zapečené v troubě.