Jak uvařit lečo 5× jinak | recepty
Jak uvařit lečo 5× jinak | recepty. V následujícím článku najdete pět receptů, které by se vám mohly hodit. Konečně totiž začala dozrávat tuzemská rajčata i paprika a to je ten správný čas na lečo z čerstvé zeleniny. Máte-li toto jídlo mezi vašimi oblíbenými, můžete vyzkoušet i jiný, než u nás nejčastěji připravovaný pokrm s vejci. A pokud vám nějaké lečo z dnešního výběru zachutná, můžete si potřebnou zeleninu k jeho přípravě zavařit do sklenic.
Co je potřeba
U každého následujícího receptu najdete seznam potřebných ingrediencí
Indické kořeněné lečo
250 g rajčat, 250 g paprik, 200 g lilku, 1 cibuli, 1 lžíci kari, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky pepře, 1/4 lžičky zázvoru, 1/4 lžičky skořice, sůl, 3 lžíce přepuštěného másla
Na másle osmahněte cibuli a jakmile začne zlátnout, přidejte proužky papriky, lilku i se slupkou a nakrájená rajčata. Prohřejte, okořeňte, osolte a za občasného promíchání vařte do změknutí zeleniny. Je-li třeba, podlijte vodou, většinou to není nutné.
Dračí lečo s chilli paprikou
200 g cibule, 300 g rajčat, 300 g pikantní klobásy, 150 g tvrdších hub, 300 g papriky, 140 g sterilovaného hrášku, 100 g slaniny, chilli podle toho, kolik snesete, 2 stroužky česneku, sůl, 9 křepelčích vajec
Kostičky slaniny nechte rozpustit a osmahněte na ní pokrájenou cibuli a drcený česnek. Přidejte houby, chvilku duste, abyste se zbavili uvolněné vody a pak promíchejte s proužky papriky a kousky rajčat. Duste do změknutí a před koncem vmíchejte kolečka klobásy, chilli a hrášek. Osolte. Prohřejte a na talíři ozdobte vařenými křepelčími vejci.
Pochoutkové lečo se smetanou
Paprika, rajčata, cibule a uzenina v libovolném poměru, kysaná smetana se lžičkou škrobu na zahuštění, tvrdý sýr na posypání, lžíce oleje, sůl, mletý pepř, čerstvá bazalka nebo jiná aromatická bylinka
Na oleji zpěňte cibuli, přidejte papriku a rajčata, osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem. Jakmile je zelenina měkká, zahustěte lečo smetanou se škrobem a minutu ještě prohřejte. Každou porci na talíři posypte strouhaným sýrem a sekanou bazalkou.
Texaské lečo
1 lžíce sádla, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 5 rajčat, 1-2 chilli, 2 papriky, hrnek vařených fazolí, klobása, sůl, pepř, sladká paprika
Zpěňte cibuli a česnek na sádle, přidejte chilli, rajčata a proužky papriky. Nechte asi 5 minut dusit, okořeňte, osolte a nakonec vmíchejte kolečka klobásy a vařené fazole. Prohřejte a podávejte.
Pravé staromaďarské lečo
6 paprik, 5 cibulí, 4 loupaná rajčata, 150 g libovější slaniny, lžička oleje, 250 g klobásy, 1 lžíce kečupu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru, 1,5 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky
Na oleji osmažte kostičky slaniny, posypte sladkou paprikou, přidejte proužky cibule a 2 minuty míchejte. Pak přidejte všechny ostatní ingredience a duste do změknutí. Dochuťte podle sebe. Nezvyklou, ale oblíbenou přílohou je bramborová kaše posypaná drobně pokrájenou feferonkou.
Diskuze k článku