Jak připravit koprovou omáčku s vejcem a brambory | recept
Jak připravit koprovou omáčku s vejcem a brambory | recept. Koprová omáčka s vejcem a brambory, hovorově koprovka, to je česká klasika. Kopr propůjčuje koprové omáčce svou typickou chuť, koprová omáčka některými dětmi i dospělými nenáviděná, jinými zbožňovaná. Ostatně nejlepší recept na koprovou omáčku s vejcem měly vždy naše babičky. A ty měly také u jídelního stolu poslední slovo.
Co je potřeba
Na 4 porce koprové omáčky s vejcem:
3 polévkové lžíce hladké mouky
4 vejce
hrudka másla
8 brambor
4 dl nízkotučné smetany
čerstvý kopr
1 polévková lžíce hnědého cukru
ocet
1 kostka zeleninového bujónu
sůl
Z másla a hladké mouky připravte domácí světlou jíšku, do ní přidejte zeleninový vývar, řádně rozšlehejte a povařte.
Přibližně po 30 minutách vaření přilijte do hrnce s jíškou ocet a omáčku osolte. Omáčku přeceďte přes jemné sítko.
Brambory nachystané jako příloha ke koprové omáčce s vejcem zbavte slupek a uvařte je doměkka. Zároveň uvařte natvrdo vejce.
Nezapomeňte omáčku zjemnit, k tomu skvěle poslouží nízkotučná smetana, krátce povařte a do omáčky přidejte nasekaný kopr.
Koprovou omáčku nakonec podávejte spolu s vejcem a brambory. Dobrou chuť!
Diskuze k článku