Jak uvařit koprovou omáčku | recept
Koprová omáčka | recept. Koprovou omáčku polovina národa nenávidí a druhá miluje. Kopr je bylinka s výraznou kořeněnou chutí, která ne každému sedne. Kopr se hojně využívá i v cizích kuchyních, ale kopr v teplém pokrmu je česká specialita. Kopr se dá snadno pěstovat v truhlíku za oknem, byla vyšlechtěna zakrslá odrůda přímo k výsevu do nádob. Čerstvou bylinku tak můžete mít k dispozici celý rok. Kopr je výborný jako přísada do bylinkového másla, kořeníme jím ryby, různé grilovací omáčky a dresinky. Kopr se používá i v lidovém léčitelství, zmírňuje nadýmání, podporuje trávení a pomáhá snižovat krevní tlak.
Co je potřeba
- voda nebo vývar z hovězího masa
- máslo
- hladká mouka
- sůl
- kopr
- cukr
- zakysaná smetana (popř. sladká smetana a ocet)
Do základu omáčky přidáme pokrájené silnější nezdřevnatělé části kopru a necháme vařit. Stonky změknou a omáčku ochutí. Základ omáčky provařujeme alespoň 15 minut. Poté přidáme smetanu. Aby se smetana nesrazila, rozmícháme v ní několik lžic připravované omáčky a teprve pak ji vlijeme do hrnce. Důkladně prošleháme a hotovou koprovku odstavíme.
Kopr přidejte do lehce zchladlé omáčky a promíchejte. Bylinku nadávkujte podle uvážení. Kopr se nevaří, aby se alespoň část vitaminů zachovala. Varem by se také zničila svěží zelená barva. Nakonec omáčku dochuťte solí a cukrem. Někde se do omáčky přidává i mletý pepř. Omáčku podáváme s vařeným vejcem nebo hovězím masem a kynutým knedlíkem.
Diskuze k článku