Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí melounový džem | recept

Jak připravit domácí melounový džem | recept

Domácí melounový džem | recept. Pokud Vám zbyl meloun a nevíte, co si s ním počít, máme pro Vás skvělý způsob jeho upotřebení. Zkuste si připravit domácí melounový džem podle našeho receptu. Možná jste ani nevěděli, že se dá z melounu džem vyrobit, určitě však nebudete litovat. Příprava džemu je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

Co je potřeba

  • 1 kg očištěné dužiny z vodního melounu (bez slupky a pecek)
  • 1/2 kilogramu třtinového cukru
  • 30 g přírodního citrusového pektinu
  • 1 - 2 citrony (nejlépe v BIO kvalitě)
  • vysterilizované zavařovací skleničky a víčka
1

Melounovou dužinu nakrájenou na větší kousky vložíme do hrnce, zasypeme je třtinovým cukrem (předem odebereme zhruba 3 lžíce cukru a smícháme je s citrusovým pektinem), zalijeme šťávou z citronů, hrnec přikryjeme pokličkou a vše necháme asi 4 hodiny odstát v lednici nebo na jiném chladném místě.

2

Následně směs přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni do změknutí melounu. Poté meloun rozmixujeme ponorným mixérem, přisypeme citrusový pektin smíchaný s třtinovým cukrem a vaříme za stálého míchání na mírném ohni ještě asi 5 minut. Během vaření sbíráme z džemu vzniklou pěnu.

3

Na talířek odebereme trochu džemu, necháme jej vychladnout a vyzkoušíme, zda je dostatečně hustý. Jestliže chcete mít konzistenci džemu hustší, přidejte lžičku kyseliny citronové nebo ještě trochu citrusového pektinu smíchaného s třtinovým cukrem.

4

Ještě horkým džemem plníme čisté a suché zavařovací skleničky, zavíčkujeme je a postavíme na utěrku dnem vzhůru do vychladnutí.

Tipy

  • Do melounového džemu můžete přidat také bylinky. Sladkou chuť melounu skvěle doplní máta nebo třeba meduňka.
  • Meloun můžete doplnit některým z chuťově výraznějších druhů ovoce (např. rybízem, jahodami, malinami, meruňkami, apod.).
  • Džem je možné doplnit strouhanou citronovou kůrou nebo sušeným zázvorem či jiným kořením.
  • Citrony lze nahradit limetkami.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.