Jak ve stylu Caprese připravit plněné šťavnaté cukety
Jemné cukety upravené v italském duchu Caprese stylu, tedy ve spojení pesta, rajčat a mozzarelly, jsou po naplnění touto stylovou trojicí nesmírně elegantním, jemným, ale díky pestu chuťově plným šťavnatým pokrmem. A to jak stylově grilovaným, tak v troubě pečeným.
Co je potřeba
- 2 střední mladé cukety
- 4–5 lžiček bazalkového pesta
- 2 větší rajčata
- 1 mozzarella
- sušené oregano dle chuti
- sušená bazalka dle chuti
- sůl a pepř k dochucení
- olivový olej na pomaštění cuket
Základem stylově plněných šťavnatých cuket Caprese jsou samozřejmě jemné cukety, které proto omyjte, podélně rozkrojte, vydlabejte vodnatá semínka uprostřed a vzniklé lodičky vložte do zapékací mísy na pečicí papír, kde je osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Takto osamocené, zatím nenaplněné cukety vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a předpékejte přibližně 15 minut.
V mezidobí nakrájejte potřebná rajčata s mozzarellou, a to na drobnější kostky. Současně z lednice vyndejte i třetí stylovou složku Caprese cuket, tedy bazalkové pesto.
Poslední stylovou složkou těchto Caprese cuket je jemná mozzarella, jejíž kousky urovnejte na rajčata a závěrečně provoňte sušenou bazalkou.
Takto stylově naplněné šťavnaté cukety Caprese přesuňte zpět do trouby a dopékejte dalších 20 minut, dokud se mozzarella lehce nerozpeče.
Podávejte například jako šťavnatou přílohu ke grilovanému masu, nebo jako příjemně lehkou večeři jen tak s pečivem.
Tipy
- Jemným odklonem od Caprese stylu, ovšem stále v italském duchu, je doplnění plněných šťavnatých cuket aromatickým parmazánem místo jemné mozzarelly. Parmazán delikátně zvýrazní jemný tón stylových Caprese cuket, stejně jako dle chuti přidaný balzamikový krém, kterým můžete upečené cukety na talíři ozdobit.
Diskuze k článku