Jak uvařit jemnou cuketovou polévku s hráškem a kukuřicí
Svěže zelená a žlutou kukuřicí rozzářená cuketová polévka, která je v jemnosti podpořená mladým a svěže zeleným hráškem, ale i sladkou kukuřicí, je spolu s nádechem opečeného česneku opravdu skvostným, lehkým a v chuti jemným obědem.
Co je potřeba
- ½ kg mladých cuket
- 400 g hrášku
- 1 velká konzerva kukuřice
- 5-6 stroužků česneku
- 2 hrsti čerstvé pažitky nasekané najemno
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř a špetka muškátového oříšku k dochucení
Na ozdobení před podáváním:
jemnou cuketovou polévku lze na talíři před podáváním ozdobit a současně dochutit rozdrobenou fetou či balkánským sýrem, nasucho opraženými slunečnicovými semínky, či rovněž nasucho opraženými krutonky (houstičkami)
Delikátnost této jemné cuketové polévce dodá především vůně opečeného česneku, který proto v hrnci na rozpáleném oleji opečte ze všeho nejdříve. Před vhozením do hrnce však oloupané stroužky česneku nakrájejte na čtvrtiny. Než k česneku přidáte další suroviny měly by být jednotlivé kousky krásně zlatavě opečené a rozvoněné.
Takto připravený zeleninový základ z jemné cukety a svěže zeleného hrášku pak rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a polévku rozzářete slitou kukuřicí z konzervy a současně dochuťte najemno nasekanou čerstvou pažitkou, pepřem a muškátovým oříškem. Dle chuti můžete i dosolit, případně doředit vodou či dalším zeleninovým vývarem, a to do vámi oblíbené konzistence. Vše společně už jen minutku prohřejte a servírujte.
Svěže zelenou a v chuti jemnou cuketovou polévku můžete na talíři před podáváním dochutit a patřičně zvýraznit rozdrobenou fetou či balkánským sýrem, ale také nasucho opraženými slunečnicovými semínky či krutonky.
Tipy
- Takto připravená svěže zelená a kukuřicí rozzářená cuketová polévka je v chuti sama o sobě úžasně jemná, ovšem i přesto lze jemnost ještě podpořit a umocnit A to smetanou na vaření nebo čerstvým smetanovým sýrem typu žervé či Lučina, které k cuketové polévce přidáte až na úplný závěr. Nejen, že cuketovou polévku zjemní a dodají smetanový nádech, ale současně i zahustí a polévka tak více zasytí.
Diskuze k článku