Jak ze šťavnaté cukety rychle uvařit zeleninovou směsku se smetanovou omáčkou a nivou
Rychlá směska ze šťavnaté cukety a nasládlých druhů zeleniny, která se díky smetaně a nivě během chvilky stane výtečnou zeleninovou směskou se smetanově krémovou konzistencí, kde aromatická niva dokonale zvýrazní její celkově jemné ladění.
Co je potřeba
- 1 větší cuketa (cca 400 g)
- 2 velké mrkve
- 2 hrsti mraženého hrášku
- 1 cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 250 ml vývaru (nejlépe zeleninového)
- 200 ml smetany na vaření (12%)
- 80–100 g nivy
- 1 cm plátek másla
- 1 lžíce rýžové mouky (lze i klasické hladké mouky)
- sůl a pepř k dochucení
- 5 kuliček nového koření
Důležitým základem k podpoření chutě i vůně výsledné zeleninové směsky je směs nadrobno nasekané cibule a na plátky nakrájeného česneku, které nechejte na klasickém jemném másle zesklovatět.
V mezidobí si omytou cuketu nakrájejte i se slupkou na drobnější kostky a oloupanou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
Následně směs zaprašte moukou, a to buď bezlepkovou rýžovou či klasickou hladkou, a po jejím propojení se zeleninovou směsí do hrnce přilijte i smetanu na vaření. Hrnec nechejte odklopený a na mírném ohni za občasného míchání vše pár minut povařte.
V okamžiku, kdy zeleninová směska začne získávat vláčnou omáčkovou konzistenci a smetana s moukou ji jemně zahustí, vyjměte z ní kuličky nového koření, a naopak přidejte rozdrobenou aromatickou nivu, kterou nechejte v zeleninové směsi prolnuté smetanovou omáčkou na mírném ohni za stálého míchání rozpustit.
V tuto chvíli můžete zeleninovou směsku buď lehce naředit či omáčku naopak více svařit do hutnější konzistence. To už záleží na vaší chuti.
Takto rychle připravenou zeleninovou směsku ze šťavnaté cukety a smetanové omáčky s nivou podávejte například s bramborem a s na kolečka nakrájeným a na oleji dozlatova opečený měkkým salámem či přímo točeným salámem, nebo i chutně s buřtem.
Tipy
- Zejména děti, které aromatickou nivu zrovna moc nemusí, jistě ocení i jemnější ladění této zeleninové směsky, kdy lze aromatickou nivu buď zcela vynechat a smetanu v ní více vydusit či omáčkovou konzistenci podpořit přidáním další rýžové mouky, nebo nivu jednoduše nahradit jiným, jemnějším, ale tučným sýrem, a to v množství dle potřeby.
Diskuze k článku