Jak udělat dobré játrové knedlíčky do polévky | recept
Jak udělat dobré játrové knedlíčky do polévky | recept. Domácí játrové knedlíčky z kuřecích jater jsou velmi oblíbenou zavářkou do polévky. A nezáleží ani na tom, jaký má vývar základ, jestli drůbeží nebo hovězí. Taková polévka s dobrými játrovými knedlíčky chutná výtečně a navíc je významně výživná. Jak udělat játrové knedlíčky, aby se skutečně podařily a byly chutné? Přinášíme recept na játrové knedlíčky do polévky krok za krokem.
Co je potřeba
Na přípravu játrových knedlíčků si připravte:
- 250 g kuřecích jater
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- strouhanka podle potřeby
- máslo (hera) – ukrojit 1 cm proužek
- mletý pepř, sůl, mletý kmín (množství jen mezi prsty), majoránka
Do misky s kuřecími játry přidáme trochu strouhanky, celé vejce, oloupané, omyté a naškrabané stroužky česneku (česnek můžeme umlít současně s játry, nebo nastrouhat na jemném struhadle). Přidáme proužek másla nebo nějakého tuku, mletý pepř jenom jemně (česnek může být ostrý a více pepře by nebylo v domácích játrových knedlíčcích do polévky žádoucí), sůl podle chuti a špetku mletého kmínu a majoránku.
Pokud nejste zvyklí přidávat do játrových knedlíčků nějaký tuk, musíte počítat s tím, že knedlíčky budou tuhé. Obzvlášť vadí tuhost játrových knedlíčků, když je děláte větší. Chcete je na talíři rozkrojit, ale dopadne to tak, že je chytáte v klíně. Tady je nutné podotknout, že optimálně měkké knedlíčky jsou chutnější, než knedlíčky tvrdé, připomínající kamínky. Takže, jestli chcete mít játrové knedlíčky do polévky chutné a ne tvrdé, nezapomeňte na tuk. Množství pak musíte odhadnout, pokud děláte z větší dávky, než uvádíme.
Diskuze k článku