Jak připravit domácí melounový džem | recept
Domácí melounový džem | recept. Pokud Vám zbyl meloun a nevíte, co si s ním počít, máme pro Vás skvělý způsob jeho upotřebení. Zkuste si připravit domácí melounový džem podle našeho receptu. Možná jste ani nevěděli, že se dá z melounu džem vyrobit, určitě však nebudete litovat. Příprava džemu je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.
Co je potřeba
- 1 kg očištěné dužiny z vodního melounu (bez slupky a pecek)
- 1/2 kilogramu třtinového cukru
- 30 g přírodního citrusového pektinu
- 1 - 2 citrony (nejlépe v BIO kvalitě)
- vysterilizované zavařovací skleničky a víčka
Krok 1
Melounovou dužinu nakrájenou na větší kousky vložíme do hrnce, zasypeme je třtinovým cukrem (předem odebereme zhruba 3 lžíce cukru a smícháme je s citrusovým pektinem), zalijeme šťávou z citronů, hrnec přikryjeme pokličkou a vše necháme asi 4 hodiny odstát v lednici nebo na jiném chladném místě.
Krok 2
Následně směs přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni do změknutí melounu. Poté meloun rozmixujeme ponorným mixérem, přisypeme citrusový pektin smíchaný s třtinovým cukrem a vaříme za stálého míchání na mírném ohni ještě asi 5 minut. Během vaření sbíráme z džemu vzniklou pěnu.
Krok 3
Na talířek odebereme trochu džemu, necháme jej vychladnout a vyzkoušíme, zda je dostatečně hustý. Jestliže chcete mít konzistenci džemu hustší, přidejte lžičku kyseliny citronové nebo ještě trochu citrusového pektinu smíchaného s třtinovým cukrem.
Krok 4
Ještě horkým džemem plníme čisté a suché zavařovací skleničky, zavíčkujeme je a postavíme na utěrku dnem vzhůru do vychladnutí.
- Do melounového džemu můžete přidat také bylinky. Sladkou chuť melounu skvěle doplní máta nebo třeba meduňka.
- Meloun můžete doplnit některým z chuťově výraznějších druhů ovoce (např. rybízem, jahodami, malinami, meruňkami, apod.).
- Džem je možné doplnit strouhanou citronovou kůrou nebo sušeným zázvorem či jiným kořením.
- Citrony lze nahradit limetkami.