Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit čevabčiči | recept

Jak připravit čevabčiči | recept

Čevabčiči | recept. Čevabčiči jsou válečky z mletého masa ochuceného jen solí, pepřem a cibulí. Tento pokrm je původem z balkánské kuchyně a původně se připravoval ze skopového masa. V našich podmínkách se na čevabčiči většinou používá směs 2/3 vepřového a 1/3 hovězího masa. Pozor na již připravené namleté maso v obchodech, obsahuje mnoho tuku, který se vysmaží a čevabčiči je nevzhledné. Mnohem vhodnější je libové maso. Čevabčiči se podává s drobně pokrájenou cibulí, hořčicí a chlebem nebo s brambory a tatarkou.

Co je potřeba

Množství masa si určíme sami, podle počtu strávníků.

  • mleté maso
  • směs vepřového a hovězího 2 : 1
  • sůl
  • mletý pepř
  • cibule
  • sádlo nebo olej na smažení
1

Nejprve si připravíme maso. Na masovém strojku si umeleme oba druhy masa společně s cibulí. Když maso umeleme dvakrát, čevabčiči bude jemnější.

2

V dalším kroku připravené mleté maso osolíme, opepříme a důkladně vše promícháme. Masovou směs necháme v lednici přibližně 30 minut odpočinout.

3

Rukama navlhčenýma ve studené vodě tvarujeme válečky. Čevabčiči pečeme na roštu nebo pánvi na malém množství tuku. Maso se má opékat ze všech stran, nesmí v tuku plavat. Šišky můžeme upéct i v troubě na plechu. Plech vymažeme tukem a maso pečeme při teplotě 200 °C, během pečení obracíme.

4

Čevabčiči se dá naplnit třeba špenátem. Snadná příprava je při použití špenátu v granulích. Kostku špenátu bez rozmražení obalíme masem a dále pokračujeme stejně jako u klasiky.

5

Smažené čevabčiči podáváme s přílohou, která nám chutná. Zdobíme podle fantazie. Zbylé kousky jdou velmi dobře mrazit k pozdějšímu použití. Dobrou chuť!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články