Jak upéct tvarohovou bábovku s kandovaným ovocem | recept
Tvarohová bábovka s kandovaným ovocem | recept. Kandovaného ovoce jsme si všichni jistě užili ve vánočním cukroví. Byla by však škoda vyhradit mu místo pouze v době svátků. Lze jím totiž skvěle ozvláštnit nejeden recept. Ideální je právě v kombinaci s lahodnou tvarohovou chutí v bábovce z tohoto receptu. Bábovka je jednoduchá, poměry jednotlivých surovin se snadno pamatují, ale hlavně je vláčná, nadýchaná, zkrátka vynikající. Vždycky se po ní jen zapráší, proto jsem poučena z minulosti, nepeču nikdy poloviční dávku, tato bábovka se sní prostě vždycky.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krystal
- 250 g tvarohu
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 balení kandovaného ovoce (citronát nebo jiné oblíbené)
Jako první si vyndáme máslo, rozkrájíme ho na plátky, vložíme do větší a hlubší mísy a necháme při pokojové teplotě změknout. Když se tak stane, přisypeme cukr krystal i vanilkový cukr a promícháme. Žloutky oddělíme od bílků a přidáme je k máslu a cukru. Celou směs důkladně utřeme do pěny.
Do žloutkové směsi přidáme tvaroh a promícháme. Polohrubou mouku prosejeme, přisypeme k ní kypřící prášek do pečiva a všechno postupně vmícháme do základu tvarohového těsta.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho opatrně zapracujeme k ostatním ingrediencím. Úplně nakonec přidáme celou krabičku kandované citrusové kůry. Všechno promícháme, aby se ovoce dostalo rovnoměrně do celého těsta.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Bábovkové těsto nalijeme do formy a uhladíme povrch. Používám silikonovou formu, tu tedy nemusím nijak připravovat, ale pokud vlastníte formu z jiného materiálu, tak ji samozřejmě nejdříve vymažte a vysypte hrubou moukou.
Bábovku vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení necháme bábovku ve formě zchladnout a teprve poté ji vyklopíme a krájíme. Dobrou chuť.
Diskuze k článku