Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bezmasý segedínský guláš | recept

Jak připravit bezmasý segedínský guláš | recept

Bezmasý segedínský guláš | recept. Pokud nejíte maso nebo si případně jen chcete dopřát chutné jídlo bez masa, které spousta lidí v dnešní době konzumuje ve velkém množství, určitě vyzkoušejte náš recept na bezmasý segedínský guláš. Existuje mnoho možností, jak v receptech maso nahradit. V následujícím článku naleznete několik z nich.

Co je potřeba

  • 1 cibule
  • 1 balení tempehu, tofu či šmakouna, případně 100 g sójových kostek
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 lžíce hladké špaldové mouky
  • 150 ml smetany (ke šlehání či kysané) nebo bílého jogurtu
  • zeleninový vývar podle potřeby
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř, drcený či mletý kmín, majoránka, sladká a pálivá mletá paprika
1

Pro přípravu bezmasého segedínského guláše použijte třeba sojové maso (nejlépe ve tvaru kostek) nebo zdravější alternativu ze sóji – tofu či ještě zdravější tempeh, který se vyrábí fermentací sójových bobů. V neposlední řadě pak určitě vyzkoušejte i šmakouna, což je náhražka masa vyráběná z vaječných bílků. Každý si jistě najde to své.

2

A jaký je postup?

V pánvi rozpálíme rostlinný olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme sójové maso nebo na kostky nakrájené tofu, tempeh či šmakouna a vše krátce orestujeme. Sójové kostky je potřeba předem uvařit podle návodu v zeleninovém vývaru a posléze z nich vymačkat přebytečnou tekutinu.

3

Posléze přidáme kysané zelí, které jsme předem propláchli a překrájeli na menší kousky. Směs osolíme a okořeníme dle naší chuti. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme do změknutí zelí.

4

Segedínský guláš nakonec zjemníme a zahustíme pomocí špaldové mouky rozmíchané ve smetaně či jogurtu a podle chuti přisolíme a dokořeníme.

5

Bezmasý segedínský guláš podáváme s klasickými knedlíky nebo se zdravější alternativou – např. cuketovými či tvarohovými noky. Postup, jak připravit cuketové noky, naleznete na následujícím odkazu: Jak připravit krůtí guláš se zeleninou a cuketovými noky.

Tipy

  • Klasické knedlíky či noky můžeme nahradit třeba knedlíkem připraveným z polenty nebo jáhel.
  • Místo kravské smetany je možné použít smetanu rostlinnou, např. sójovou či rýžovou.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketové tacos | recept
Jak připravit cuketové tacos | recept
Cuketové tacos | recept. Tacos jsou malé mexické tortilly plněné mletým masem či jinými náplněmi. Tacos si můžete připravit ve zdravější variantě z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.