Co je potřeba

  • 1 cibule
  • 1 balení tempehu, tofu či šmakouna, případně 100 g sójových kostek
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 lžíce hladké špaldové mouky
  • 150 ml smetany (ke šlehání či kysané) nebo bílého jogurtu
  • zeleninový vývar podle potřeby
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř, drcený či mletý kmín, majoránka, sladká a pálivá mletá paprika
1

Pro přípravu bezmasého segedínského guláše použijte třeba sojové maso (nejlépe ve tvaru kostek) nebo zdravější alternativu ze sóji – tofu či ještě zdravější tempeh, který se vyrábí fermentací sójových bobů. V neposlední řadě pak určitě vyzkoušejte i šmakouna, což je náhražka masa vyráběná z vaječných bílků. Každý si jistě najde to své.

2

A jaký je postup?

V pánvi rozpálíme rostlinný olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme sójové maso nebo na kostky nakrájené tofu, tempeh či šmakouna a vše krátce orestujeme. Sójové kostky je potřeba předem uvařit podle návodu v zeleninovém vývaru a posléze z nich vymačkat přebytečnou tekutinu.

3

Posléze přidáme kysané zelí, které jsme předem propláchli a překrájeli na menší kousky. Směs osolíme a okořeníme dle naší chuti. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme do změknutí zelí.

4

Segedínský guláš nakonec zjemníme a zahustíme pomocí špaldové mouky rozmíchané ve smetaně či jogurtu a podle chuti přisolíme a dokořeníme.

5

Bezmasý segedínský guláš podáváme s klasickými knedlíky nebo se zdravější alternativou – např. cuketovými či tvarohovými noky. Postup, jak připravit cuketové noky, naleznete na následujícím odkazu: Jak připravit krůtí guláš se zeleninou a cuketovými noky.

Tipy
  • Klasické knedlíky či noky můžeme nahradit třeba knedlíkem připraveným z polenty nebo jáhel.
  • Místo kravské smetany je možné použít smetanu rostlinnou, např. sójovou či rýžovou.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno