jaktak.cz

Jak připravit bezmasý segedínský guláš | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bezmasý segedínský guláš | recept. Pokud nejíte maso nebo si případně jen chcete dopřát chutné jídlo bez masa, které spousta lidí v dnešní době konzumuje ve velkém množství, určitě vyzkoušejte náš recept na bezmasý segedínský guláš. Existuje mnoho možností, jak v receptech maso nahradit. V následujícím článku naleznete několik z nich.

Co je potřeba

  • 1 cibule
  • 1 balení tempehu, tofu či šmakouna, případně 100 g sójových kostek
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 lžíce hladké špaldové mouky
  • 150 ml smetany (ke šlehání či kysané) nebo bílého jogurtu
  • zeleninový vývar podle potřeby
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř, drcený či mletý kmín, majoránka, sladká a pálivá mletá paprika

Krok 1

Pro přípravu bezmasého segedínského guláše použijte třeba sojové maso (nejlépe ve tvaru kostek) nebo zdravější alternativu ze sóji – tofu či ještě zdravější tempeh, který se vyrábí fermentací sójových bobů. V neposlední řadě pak určitě vyzkoušejte i šmakouna, což je náhražka masa vyráběná z vaječných bílků. Každý si jistě najde to své.

Krok 2

A jaký je postup?

V pánvi rozpálíme rostlinný olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme sójové maso nebo na kostky nakrájené tofu, tempeh či šmakouna a vše krátce orestujeme. Sójové kostky je potřeba předem uvařit podle návodu v zeleninovém vývaru a posléze z nich vymačkat přebytečnou tekutinu.

Krok 3

Posléze přidáme kysané zelí, které jsme předem propláchli a překrájeli na menší kousky. Směs osolíme a okořeníme dle naší chuti. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme do změknutí zelí.

Krok 4

Segedínský guláš nakonec zjemníme a zahustíme pomocí špaldové mouky rozmíchané ve smetaně či jogurtu a podle chuti přisolíme a dokořeníme.

Krok 5

Bezmasý segedínský guláš podáváme s klasickými knedlíky nebo se zdravější alternativou – např. cuketovými či tvarohovými noky. Postup, jak připravit cuketové noky, naleznete na následujícím odkazu: Jak připravit krůtí guláš se zeleninou a cuketovými noky.

  • Klasické knedlíky či noky můžeme nahradit třeba knedlíkem připraveným z polenty nebo jáhel.
  • Místo kravské smetany je možné použít smetanu rostlinnou, např. sójovou či rýžovou.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-bezmasy-segedinsky-gulas-recept.html