Závin s kapustou a uzeným tofu | recept. Slaný závin může posloužit jako svačina či lehký oběd, můžete jej však využít i pro slavnostnější chvíle. Masových i bezmasých variant na závin existuje celá řada. V našem článku naleznete recept na trochu netradičnější závin plněný kapustou a uzeným tofu.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
250 g hladké špaldové mouky
1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička soli
1 lžíce třtinového cukru
120 ml vlažné vody
2 lžíce rostlinného oleje
Na náplň budeme potřebovat:
2 lžíce olivového oleje
1 malou cibuli
2 stroužky česneku
300 g vařené kapusty
200 g uzeného tofu
2 vejce
sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
rozehřáté máslo nebo vejce na pomazání
1
V míse smícháme rozdrobené droždí, třtinový cukr a 3 lžíce špaldové mouky, vše zalijeme 50 ml vlažné vody a necháme pod utěrkou vzejít kvásek. Následně jej smícháme se zbylou vodou, rostlinným olejem a moukou a také se lžičkou soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
2
Mezitím připravíme následujícím způsobem náplň: Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Posléze přidáme na kostky nakrájené tofu a opečeme jej ze všech stran.
3
Nakonec vmícháme překrájenou vařenou kapustu a vejce. Vejce krátce osmažíme a směs ochutíme solí, pepřem a bylinkami. Před plněním závinu ji necháme vychladnout.
4
Z vykynutého těsta vyválíme 2 nepříliš tenké pláty těsta, každý naplníme polovinou připravené směsi a zavineme. Záviny umístíme na plech vyložený pečicím papírem, propícháme je vidličkou a pomažeme rozšlehaným vejcem či rozpuštěným máslem.
5
Závin s kapustou a uzeným tofu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba půl hodiny. Před podáváním jej necháme chvilku zchladnout. Skvěle chutná i studený.
Tipy
Náplň je možné promixovat, poté můžete těsto vyválet tenčí (kostky tofu by mohly tenké těsto potrhat).
Bezmasý segedínský guláš | recept. Pokud nejíte maso nebo si případně jen chcete dopřát chutné jídlo bez masa, které spousta lidí v dnešní době konzum…
Jak připravit zeleninové karbanátky | recept. Maso by se určitě nemělo jíst každý den. Pokud máte ve spíži pouze zbytky zeleniny, máme pro Vás tip. Zk…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku