Jak připravit vietnamské tofu s pečenou zeleninou | recept
Jak připravit vietnamské tofu s pečenou zeleninou | recept. Neuvěřitelně elegantní spojení slaných a sladkých chutí vietnamské kuchyně, s nímž z poměrně nevýrazného tofu připravíte pokrm veskrze delikátní. Navíc s lehkostí Vietnamu vlastní.
Co je potřeba
- 2 balení tofu bez příchutě (cca 360 g celkem)
- olej na potření pánve
Na marinádu:
- 2 lžíce omáčky Hoisin
- 2 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
Na pečenou zeleninu:
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě drcený pepř
- jakákoliv zelenina vhodná k pečení, v množství dle vašich potřeb
(do receptu jsem použila především košťálovou zeleninu: mrkev, brokolici, květák, růžičkovou kapustu, bílé zelí – pečené je opravdu skvostné, a červenou papriku)
Zatímco se tofu marinuje, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem očištěnou a na kusy nakrájenou zeleninu. Opravdu můžete použít jakoukoliv oblíbenou. Mně se k pečení osvědčily tvrdší druhy, tedy kořenová a košťálová zelenina, ale k takto upravenému tofu se náramně hodí i pečený lilek, červená cibule či žampiony.
Zeleninu na plechu pokapejte patřičným množstvím olivového oleje a dle chuti osolte a opepřete.
V průběhu pečení zeleniny opečte i marinované tofu, a to na olejem potřené a rozpálené grilovací pánvi, zprudka asi tak 10 minut z obou stran. Zbylou marinádou tofu na pánvi při obracení potírejte.
Poté opečené tofu přesuňte na talíř, přiložte upečenou zeleninu a dle chuti zakapejte hoisin omáčkou či ji rovnou přiložte k namáčení.
Tipy
Pro větší autentičnost doporučuji do receptu použít sezamový olej místo olivového. Opravdu dokonale podtrhne asijské chutě.
Z takto připravené tofu vytvoříte i úžasný salát, který oceníte především v létě jako lehkou večeři, kdy můžete navíc marinované tofu připravovat přímo na grilu. Po ogrilování jej stačí jen položit na směs listového salátu, přiložit pečivo a máte hotovo.
Diskuze k článku