Jak připravit bešamelovou omáčku – bešamel | recept
Bešamelová omáčka | recept. Bešamelová omáčka se používá k zapékání masitých, zeleninových nebo rybích pokrmů. Můžeme ji také ochutit a podávat samostatně s přílohou. K ochucení bešamelu se hodí houby, zelené natě, křen, šunka, sýr, citronová kůra i šťáva. Bešamel ochucený nastrouhaným tvrdým sýrem je vynikající k zapékání. Připravit si základní bešamelovou omáčku je snadné, poradíme vám, jak na to.
Co je potřeba
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- ½ l mléka
- sůl
Víte, že
bešamelovou omáčku vynalezl a poprvé připravil Louis de Béchamel, markýz de Nointel, královský hofmistr, znalec, teoretik i praktik umění kuchařského z doby Ludvíka XV.? Výrobu popisuje ve své kuchařské knize, kterou vydal pod jménem markýz le Bas. Béchamel psal svoje recepty ve verších a pro snadnější zapamatování k nim připojil nějaký tehdejší oblíbený nápěv.
Diskuze k článku