Jak na lilkové čatní s rajčaty a česnekem
Jak na lilkové čatní s rajčaty a česnekem. Čatní je kořeněná sladko-kyselá směs marmeládové konzistence, která je úžasná snad k čemukoliv. Tato pikantnější verze podle následujícího receptu, plná lilků, rajčat, cibule a česneku, skvěle doplní jak grilované maso, tak sýr, ale i osmažené topinky. A když se k tomu přidá jedno vychlazené pivo, je to dokonalá kombinace.
Co je potřeba
- 1 kg lilků (2 větší lilky)
- sůl na vypocení lilků
- 1/2 kg rajčat
- 1/2 kg červené cibule
- 7-8 stroužků česneku
- 1 lžíce jablečného octa (lze i vinný)
- slunečnicový olej
- čerstvé či sušené chilli
- uzená paprika
- sůl
- mletý pepř (čerstvě drcený lépe)
Omyté lilky nakrájejte na kostky o hraně přibližně 2,5 cm a v míse je promíchejte s dostatečným množstvím soli. Nechejte je alespoň půl hodiny vypotit. Lilky díky tomu při opékaní nenasají tolik oleje, kterého je v tomto případě zapotřebí poměrně dost.
V mezidobí se pusťte do přípravy rajčat. Ty můžete buď jen pokrájet na stejně velké kostky jako lilek, nebo je před krájením ještě oloupat. Sloupnutí rajčat je chvilková záležitost a oceníte ho při následné konzumaci. V čatní nebudou rajčatové slupky, které se v průběhu dušení od rajčat oddělí. (Ke stáhnutí slupky stačí rajčata na spodní části nakrojit do kříže, na několik vteřin ponořit do vroucí vody, následně zchladit a ostrým nožem slupku sloupnout).
Zbývá už jen připravit cibuli a česnek. Cibuli nasekejte nadrobno a česnek na plátky.
Ve vyšší vrstvě oleje nechejte v hrnci zesklovatět cibuli. S olejem opravdu nešetřete, společně se solí slouží jako konzervant pro uskladnění.
Jakmile cibule začne zlátnout, přidejte osušené lilky a ze všech stran je opečte.
V dalším kroku přidejte česnek s rajčaty, chilli, pepř a hojně osolte. Za občasného promíchání duste doměkka přibližně 30 minut s tím, že pokud se lilky decentně rozvaří, není to absolutně na škodu. Zpočátku duste přiklopené a po cca 15-20 minutách hrnec odkryjte.
Do povařené směsi přidejte jablečný ocet, uzenou papriku pro dodání kouřového nádechu (alespoň 2 lžičky), opět opepřete a osolte. V této fázi můžete čatní doladit i nasekanou čerstvou bylinkou. Skvěle se hodí koriandr, petržel či tymián.
Vše společně několik minut za stálého míchání na mírném ohni prohřejte. Horké rozdělte do vroucí vodou vypláchnutých sklenic a pevně zavíčkujte. Nechejte vychladnout při pokojové teplotě, a poté je alespoň na týden uložte rozležet do chladu.
Tipy
Hotové čatní lze vylepšit a zjemnit sladkým kečupem nebo bílým jogurtem a podávat jako dip.
Diskuze k článku